Referenciáink

Egressy Béni Kultúrális Központ átalakítása és bővítése (2007)

  • Megrendelő: Kazincbarcika Város Önkormányzata
  • Cím: Kazincbarcika, Fő tér 5.
  • Tervezés éve: 2007
Előzmények

 

Az országosan jelen lévő (elsősorban) középületi akadálymentesítési folyamat, valamint a kazincbarcikai bővülő művelődési – új - funkciók igénye indította el a Kazincbarcikai Egressy Béni Kulturális Központ meglévő épülete teljeskörű akadálymentesítésének, belső átalakításának és felújításának, valamint egy – minden művelődési funkciót magába ölelő – új épületrésszel kibővített tervezési folyamatát. A teljeskörű akadálymentesítés és a véglegesített tervezési program alapján készült el a dokumentációban található terv, melynek kialakításakor figyelembe lett véve a Város hosszú távú fejlesztésének terve – például a Polgármesteri Hivatal átalakítása, valamint a Fő tér rehabilitációja.

Az épület ismertetése

 

A jelenlegi Egressy Béni Művelődési ház épülete egy, a szocreál szellemiségét, tömegformálását és anyaghasználatát tükröző, a ’70-es években épült kubus. Részben alápincézett, földszint és első emelet alkotja az épületet, tagolatlan téglatestként. A vasbeton pillérvázas épület szerkezete megfelelő, semmilyen alakváltozás nem mutat tartószerkezeti rendellenességet. Néhány éve homlokzati felújítást végeztek rajta, elveszítve ezzel a legfőbb előnyét az épületnek: a karakterét. Belső elrendezése jelen formájában nem képes ellátni eredeti funkcióját, a helyiségkapcsoltatok elavultak és alulméretezettek. A meglévő színházterem mellett a gyermek- és városi könyvtár, a mozi, a helytörténeti múzeum és a galéria új elrendezést és kialakítást, valamint egy tekintélyes méretű bővítést kívánt.

A kapott végleges tervezési program alapján terveztük át a – teherhordó szerkezetet nem érintő – belső kialakítást a meglévő épületben. A jelenlegi fő funkciókból a színházterem és a klubhelyiség maradt, emellett helyet kapott a városi helytörténeti gyűjtemény és a városi képtár, valamint a kiszolgáló helyiség-együttesek estek át némi átalakításon. Az új épület két üvegfalként kialakított nyaktaggal csatlakozik a jelenlegihez, közbezárva ezzel a mostani parkoló helyén egy nyugodt átrium udvart. Tömegformálása maximálisan illeszkedik környezetéhez, a Polgármesteri Hivatal „folytatásaként” alkot szerte-szét tekintő épülettömeget. Az épület teljes mértékben alápincézett, szintenkénti helyiségelosztása a befogadott látogatói létszámhoz igazított, felfelé haladva egyre „nyugodtabb” és csendesebb funkciókat szolgál ki: a pinceszinten csak tároló és gépészeti terek kaptak helyet; a földszinten többek között elhelyezésre került a mozi, az internet terem és egy hatalmas interaktív közösségi tér; az I. emeleten a gyerekek könyvtára és foglalkoztató helyiségek sorakoznak; a II. emeleti szinten terül el a városi könyvtár; végül a legfelső szinten egy hatalmas egybefüggő kiállítótér tetőterasszal visszaugratott tömege zárja az épületet. A tervezett épületegyüttes a mai igényeknek megfelelően kialakított, korszerű tömegformálással és anyaghasználattal, minden igényt kielégítő funkcióelosztással.

Kós-ház (1988)

  • Megrendelő: KIOSZ
  • Cím: Miskolc, Görgey Artúr utca 32.
  • Tervezés éve: 1988

A Kós Károly által tervezett lakóépület megvásárlását és városrendezési - építészeti, kiállítótermi hasznosítását Kelemen István, akkori városi főépítész kezdeményezte. A tervezést és a kivitelezés jelentős részét miskolci cégek társadalmi felajánlásként végezték. Az épület pinceszintjén Építész Klub, a földszinten kiállító és előadótermek, a tetőtérben a Miskolci Városépítő Egyesület és a Magyar Építőművészeti Szövetsége és kapuszárnya B.-A.-Z. megyei területi testületének irodája, valamint egy tanácskozó terem alakult ki az átépítés során. Az épület rehabilitációjában közreműködött irányítók és alkotók 1988-ban Kós Károly nevét viselő díjazásban részesültek.