Referenciáink

Speedway Aréna tanulmányterve (2007)

  • Megrendelő: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Cím: Miskolc, külterület
  • Tervezés éve: 2007

Miskolcon hagyományai vannak a salakmotor sportnak. A hagyományok őrzése és folytatása, tovább fejlesztése  érdekében két évvel ezelőtt, 2005-ben a város vezetése tárgyalásokat kezdett a Grand Prix sorozat vezetőivel annak érdekében, hogy megvizsgálja, van-e esélye a városnak egy ilyen súlyú versenysorozat megrendezésére. A nemzetközi versenysorozat vezetői jártak is a városban és végignézték a lehetséges helyszíneket, pályákat. A követelmények ismeretében egyértelművé vált, hogy csak egy új pálya megépítése után válhat a város a salakmotoros Grand Prix sorozat egyik reménybeli helyszínévé.

 

Az új pálya felépítését a hazai motorsport vezetők, és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium  ill. a város vezetői is támogatják.

 

Multifunkcionális létesítmény kialakítása lenne a cél, ahol a salakmotoros versenyek és edzések mellett koncerteket, technikai és küzdősport versenyeket ill. tömegsport rendezvényeket is tudnak rendezni.

Fedett sportuszoda - tervpályázat (2007)

  • Megrendelő: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Cím: Miskolc, Egyetemváros
  • Tervezés éve: 2007

Az épület leírása

 

Az épület tömegének kialakításánál a környező természeti táj közelségét és a meglevő, közelben fekvő nagyvonalú tömegformálású egyetemi épületeket meghatározó szempontként vettük figyelembe.

 

A domb tengelyével párhuzamosan elhelyezett épületegyüttes befoglaló formái a környező dombok nyugodt formáit idézik. A nagyobb tömeg ad helyet a versenymedencének és a két szinten elhelyezett kiszolgáló és eltartó funkcióknak, míg a kisebb tömeg a tanmedencét foglalja magában.

 

A nagyobb tömeg Miskolctapolcai út felé eső, a versenymedencével párhuzamos, szinte tömör, nyílásnélküli homlokzata héjként védelmezi a belsejében elhelyezett funkciókat a külső, nemkívánatos hatások ellen. Ugyanakkor a tanmedence mindkét, ill. a versenymedence egyik véghomlokzata teljesen áttört, hisz az uszoda igényli a táj, a látvány felé való nyitottságot.

 

A nagyobb tömeg keleti oldalán található a funkció jelentőségéhez és tömegforgalmához méltó, építészetileg komponált főbejárata. Az uszoda fedett-nyitott térből nyíló bejárata ill. ennek szerves folytatásaként kialakított nagyméretű előcsarnoka mintegy az előtte fekvő, építészeti-kertészeti elemekkel hangsúlyozott tér folytatásaként kialakított.

 

Az uszoda belső terei az összetett szerepköröket alaprajzilag lineárisan három zónában, egymáshoz fűzött kapcsolatrendszerrel szervezik.

 

A zónák:

 

- A versenymedence zónája

- A két medencetér közötti kétszintes épületegységben elhelyezett kiszolgáló ill. kereskedelmi-szolgáltató funkciók zónája

- A tanmedence zónája


A projekthez kapcsolódó hírek: