Kardiovaszkuláris Központ

Miskolc-Kardiovaszkuláris Központ

  • Cím: Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.
  • Tervezés éve: 2023

Előzmény:

A B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház  a lehetőségek függvényében  a kórház területén épületek bontásával, meglevő épületek bővítésével, átalakításával  új, gyógyító  funkciók elhelyezését tervezi.

 

Miskolc MJV Önkormányzata Közgyűlésének 103/2021.(III.4.) határozata a kórház területén belül  a 3086/6, 3086/7, 3086/10, 3086/13, 3086/24, 3086/25 és 3087/1. hrsz. ingatlanok által érintett területét – a déli, Blaskovics utcai gazdasági területek kivételével (lásd az ábrán) – a tervezett beruházások megvalósíthatósága  érdekében kiemelt fejlesztési területté nyilvánította

Épület ismertetése

A tervezési koncepció meghatározásánál követelményként fogalmazódik meg a magas színvonalú építészeti minőség, elvárásként pedig az orvostechnológiai funkcionális – építészeti – esztétikai összhang megteremtése. Mindezek mellett további követelmény a meglévő épület energiahatékonyságának javítása, korszerű komplex objektum létrehozása, amely térségi feladatokat lát el. Megépülésével csökkenhetne a megyei területekről kardiológiai problémákkal a Debreceni Klinikára irányított betegek száma. A tervek sikeres megvalósulása esetén a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Intézetével együttműködésben egy kétpólusú komplex kardiovaszkuláris beavatkozásokat és műtéteket kínáló ellátórendszer jöhet létre, mely alkalmas az egész északkelet-magyarországi és észak-alföldi régió öt-hat megyéjének és az ehhez tartozó 2.7 millió főt számláló populáció igényeinek kielégítésére.

A fejlesztés kapcsán felszabaduló infrastruktúra a régióban régóta hiányos vagy népegészségügyi adatok alapján megalapozottan bővítést igénylő profilok (általános belgyógyászati ellátás, intenzív terápia, neurológiai szakmák, szülészet- és nőgyógyászat) megerősítésére ad lehetőséget.  Az új központ a fentieken túl lehetővé teszi, hogy az egészségügyi ellátó  COVID-19 járványhullám esetén is megfelelő ellátást tudjon nyújtani a szívérrendszeri betegeknek, SARS-CoV-2 státuszuktól függetlenül.Az orvosszakmai program központi eleme egy új, komplex szívérrendszeri fekvő-, járóbetegellátó és rehabilitációs központ (Miskolci Kardiovaszkuláris Centrum – MCVC) létesítése, mely magában foglalja a teljes aktív kardiológiát, az angiológiát, az invazív radiológia egyes elemeit, a kardiovaszkuláris intenzív ellátást, alkalmas továbbá a komplex kardiovaszkuláris  és szívsebészeti háttér megteremtésére, ezen keresztül a bonyolult, komplex katéteres és hybrid eljárások bevezetésére. A fejlesztés kapcsán felszabaduló infrastruktúra lehetővé teszi a szűkös aktív és szakmaspecifikus belgyógyászati ellátó kapacitások növelését, továbbá a hiányzó belgyógyászati intenzív terápia kialakítását. A fejlesztés  egy teljesen új épületegyüttes megépítésével számol  a telek tereprendezésével, kertészeti rendezésével. Az új épületegyüttes a  meglévő épületeket és épületegyütteseket tartalmazó kórházi intézményszövetbe illeszkedő módon kerül elhelyezésre.