Miskolc, Nagy Lajos Király útja – Kisgergely Cukrászda és sütőüzem átalakítása, bővítése – engedélyezési terv

A helyszín
A Diósgyőri Vár és környéke az utóbbi időben Miskolc városának egyik kiemelt fejlesztési területe. Nemrég újult meg és gazdagodott új idegenforgalmi területekkel a Diósgyőri Vár környéke. A vár környékén új nagyméretű parkolók kerülnek majd telepítésre, mivel a növekedő számú látnivalókra egyre többen kíváncsiak. A kialakuló helyzet lehetőséget ad a környék vendéglátó helyeinek a mostaninál nagyobb forgalom fogadására, lebonyolítására.
A Kisgergely Cukrászda és Fagylaltozó Miskolc városának egyik leghíresebb és legnagyobb forgalmú vendéglátó helye, gazdaságos üzemeltetése és távlati fejlesztése a vállalkozás fontos feladata.

Az Építtető Nagy Lajos király útja 9.-11. alatti teljes fejlesztési programját magában foglaló épületegyüttes megvalósítása 2 ütemben történik.

Az építési engedélyezési tervben szereplő I. és II. ütemben megvalósuló vendéglátó és hozzá kapcsolódó üzemi területeket tartalmazó épület és a szomszédos telken távlatban megépülő saroképület meghatározó szakaszát képezi majd a jövőben a Nagy Lajos utca déli oldalának.

Fejlesztési célok
A tulajdonos a jelenlegi forgalmi adatokat elemezve egy nagyobb sütő és cukrász üzemi kapacitású ill. nagyobb vendéglátó térrel rendelkező vendéglátó egység létrehozását határozta el.

A jelenlegi üzemi területeket és vendéglátó helyiségeket tartalmazó épület jelenlegi formájában már nem bővíthető, ezért az I. ütemben csak részben, míg a II. ütemben teljesen bontásra kerül és az ütemezett bontások után épül meg az összes fejlesztési igényt kielégítő épületegyüttes a telken.

A távlati tervek szerint a tulajdonos megvásárolná a szomszédos saroktelket és a jelen terv szerint felépítendő épületegyüttesben elhelyezett funkciókhoz kapcsolódó, szolgáltató-vendéglátó funkciójú épületegyüttes épülne majd rajta a telken álló 2 meglevő épület bontása után. A telkeken egymással összhangban megépülő épületek a Diósgyőri Vár – látogatóközpont felé vezető fő gyalogos útvonal, a Vár u. hangsúlyos kezdőpontját adnák a jövőben.
Ezeknek a telkeknek a beépítésére a Műépítész Kft. korábban már készített több változatos koncepció tervet, amelynek megoldásai a jelenlegi munkánál is inspirációt jelentettek.

Az új cukrászdát és sütő üzemet tartalmazó épületegyüttes I. és II. üteme már a két telekre együttesen, a távlati fejlesztési célok, a funkciók egyeztetésének és utcakép összehangolásának figyelembe vételével történt.