Kormányzati negyed tervei: új közösségi teret álmodtak Miskolcra – Észak-Magyarország 2016/12/27

A belvárost bővítenék ki az ITC-t és a környékét érintő megaprojekt révén
Miskolc az a magyarországi város, mely zöld mintavárosként – a mozgalom alapelveit mentén – fogalmazza meg jövőképét, városfejlesztési stratégiáját és konkrét intézkedéseit a fenntarthatóság köré építi. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal is ezzel harmóniában tervezi fejlesztéseit- értesült lapunk.

Nagy közönségforgalom
A kormányhivatal szakemberei által megálmodott építészeti projekt révén a Miskolc belvárosában lévő Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) és a szomszédságában lévő további két kormányhivatali épület megújítása révén – a kormányhivatal által felügyelt megyei hivatalrendszer egy helyre költözésével – alakul ki a jövőben a megyeszékhely új kormányzati negyede. A legkorszerűbb építészeti eljárásokat magába foglaló terv által Miskolc történelmi belvárosa kibővül és egy mindenki számára hasznos közösségi tér is létrejön a területen.
A Corvin utca, az Uitz Béla utca, Szemere utca, Mindszent tér, Görgey utca által határolt tömb Miskolc történelmi belvárosának határán fekszik, a belváros déli kaputerülete. A tömbben jelentős középületek állnak, a közforgalma csekély, a lakosság nem igazán vette használatba a területet. Nincsenek olyan közterek, illetve olyan funkciójú intézmények, amelyek élettel töltenék meg.
Reprezentatív tér
A Puskás Péter építész és tervezőcsapata által készített tervtanulmányban az új városszerkezeti szerep erőt sugárzó, reprezentatív tér létrehozását igényli a város történeti teréhez, a Mindszent térhez- a hajdani Mindszent település piacteréhez, főteréhez – kapcsolódóan. Ehhez az új térhez igazodnak majd a tömb tervezett, kiemelt jelentőségű középületi. A tér, illetve a hozzá kapcsolódó kelet-nyugati irányú térrendszer lehetőséget biztosít a tömb átjárhatóságára. A benne megfogalmazott irányok a környező épületek, illetve az egész tömb használatát, működését meghatározzák.
Közlekedés, másképp
A tér összefogott megjelenése és zavartalan használata a jelenlegi közlekedési rendszer átgondolását, illetve átszervezését igényli. A Mindszenti térhez kapcsolódó új tervezett tér többféle funkciót tölt be egyidejűleg. A tér burkolt felületekkel, vízfelületekkel, zöldfelületekkel és kiemelt építészeti, képzőművészeti jelekkel valósulhat meg. A műemlék Csupros Mária-szobor (amely nevét a hajdani a szobor lábazatára helyezett csuprokról kapta) a tér egy kiemelt pontjára történő áthelyezése tervezett. Így a szobor újra egy jelentős tér központi, iránymutató pontja lehet. A kormányhivatali épületegyüttes előtere, amelyet az azt használók – ügyfelek, itt dolgozók vagy erre járók közösségi térként – agóraként is használják. Az épületek bejáratához kapcsolódó térrészt fedetten (üveg, perforált fém), de nyitottan alakítják ki.

Szaniszló Bálint
(Észak-Magyarország 2016/12/27)

1 thought on “Kormányzati negyed tervei: új közösségi teret álmodtak Miskolcra – Észak-Magyarország 2016/12/27”

  1. Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
    A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
    Hozzászólások menüpontjához.
    A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük