B.-A.-Z. Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központ Rehabilitációs Épület (2011)

  • Tervezés éve: 2011

Előzmények
A rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése pályázati felhívás keretében támogatható:

– a rehabilitációs fekvőbeteg szakellátás, a kórházhoz integrált vagy önálló rehabilitációs járóbeteg szakellátás, a nappali kórházi vagy nappali ellátás és a fejlesztéssel érintett intézményben folyó rehabilitációs szolgáltatásnak helyt adó épületrész felújítása, átalakítása, vagy indokolt esetben új épület építése

– speciális kiszolgáló helyiségek kialakítása: a választott szakmai programhoz illeszkedő egyéni és csoportos foglalkoztató terápiás szoba, tornaterem, kezelő, csoportos foglalkoztató (ergoterápiás), fizikoterápiás kezelőegység, betegoktató, pszichoedukációt szolgáló helyiség, játszószoba, gyógyászati segédeszköz gyakorló terem, demonstrációs akadálymentes helyiség, központi sportterápiás egység, központi fizio- ill. hidroterápia, ortopédtechnikai műhely.

Jelenleg a rehabilitációs ellátás a Gyermekegészségügyi Központ földszintjén működik, de nincsen elég terület az alkalmazni kívánt rehabilitációs kezelések minden típusának elhelyezéséhez. A teljes körű kezelés és az igények egyre növekvő száma szükségessé tette az ellátás bővítését.

A meglevő kórházépülethez csatlakozó, onnan megközelíthető új rehabilitációs épületszárnyat kíván a kórház létesíteni, amelyet különböző betegcsoportok vehetnek igénybe:

– kórházi kezelés alatt álló, kórházban fekvő betegek – rehabilitációs kezelés céljából

– kórházi kezelés után hazaengedett, visszajáró betegek – utókezelés céljából.

Az új épületszárny helye
Az új földszint + 1 szintes egység a Gyermekegészségügyi Központ épületéhez kapcsolódva kerül kialakításra. Az építés helyén jelenleg burkolt parkoló található. Az itt található parkolók a közeljövőben megépülő Csillagpont Kórház projekt keretében megvalósuló új parkolási rendszer keretében pótolhatók.

Az új épületszárny fő megközelítése a járóbeteg rendelőegységek és a meglevő rehabilitációs épületegység közötti összekötő folyosóról történik. Ha valaki az északkeleti hátsó feltáró út felől érkezik, akkor a szélfogó északnyugati oldalán nyíló bejáraton keresztül is bejuthat az épületszárnyba.

Az épület északkeleti oldalán, a nagyterű nappali ellátó – és sportterápiás helyiségekben menekülési útvonalként (vagy nagyobb berendezési tárgyak beszállításához) 1-1 ajtó nyílik a szabadba.