Miskolc, Major utca – 12 lakásos társasház engedélyezési és kiviteli terve

  • Tervezés éve: 2016

Rendeltetés – az épület kialakítása
Az épület kelet-nyugati hossztengelyre tájolt pince, földszint,két emelet és padlástér kialakítású. Szerkezetét tekintve a pincében vízzáró vasbeton fal és lemezalap, a felmenő szerkezetek monolit vasbeton pillétek és vázkitöltő falak, valamint vasbeton födém és vasbeton koporsófödém. mint tetőszerkezet, melyre hagyományos ácsolatú nyeregtető kerül. Fedése cserépfedés és állókorcos fémlemez fedés.


Funkcionális kialakítása az épületnek
Az épület gépkocsival és gyalogosan is a Major utca felől közelíthető meg a teremgarázs 12 gépkocsi elhelyezésére alkalmas, valamint lakásonként kialakított tárolóval bír. A teremgarázsban a CO érzékelés két helyen megoldott, melynek kivezetése a két véghomlokzatnál kialakított angol aknába kerül kivezetésre. A teremgarázsban friss levegő biztosítása a garázsajtón keresztül történik. A teremgarázsban egy közös tároló helyiség, melyből a bejövő gépészeti egységek fogadására alkalmas helyiség nyílik. A közös tárolóegységben vízvételi lehetőség is kiépített.
A közös tároló helyiség mellett nyílik az épület minden szintjén keresztül vezető kétkarú lépcsőház. A földszinten gyalogosmegközelítésére az épület északi Major utcai homlokzat felől lehetséges. A földszinten a bejáratnál egy nagyobb méretű közlekedő előtér található, mely átvezet a hátsó udvarra is, valamint kelet-nyugat irányba 2-2 lakás nyílik bele. A lakások kialakítását tekintve nappali, konyha-étkező, konyhából nyíló kamra, 1+ 1/2 szoba, fürdőszobával, külön zuhanyzós WC-vel, előtérrel kialakítottak. Szintenként két lakásszobái északra illetve délre tájoltak, míg a nappali keletre és nyugatra tájolt.
Az emeleti szinteken két lakás szobaszáma egy szobával nő, mivel a földszinti közlekedő déli része felett a déli oldalra nyíló lakásokhoz kapcsolódóan beépült.
A II. emeleti lakások térdfalas- koporsófödémes kialakításúak. A lakások szobáinak megvilágítására Velux térdfalas és felfelé nyíló egybeépített ablak kerül beépítésre, tetősík ablakok a padlástérben is elhelyezésre kerülnek követve a II. emeleti ablakok helyeit. A nappalikés a lépcsőház terei felé a koporsófödém kieresztődik, megemelve a terek belmagasságát. A kiemelt tetőkre és a tetősíkban elhelyezett ablakok közé állókorcos fémlemez fedés kerül, míg a tető többi részére cserépfedés kerül. Az emeleti lakásokhoz erkélyek és franciaerkélyek kapcsolódnak. A padlástér nagyrészt beépítetlen, a keleti végfalnál kerül kialakításra a gépészeti helyiség melyben 3 db gázkazán kerül elhelyezésre. Gépészeti tér szellőztetése a keleti végfalon kialakításra szellőzőrácsokon keresztül történik.