Bükkaranyos, Avasalja utca – családi ház

  • Tervezés éve: 2011

Tervezett épület
A tervezési helyszín beépítetlen, lejtős terület, amely Bükkaranyos délnyugati peremén helyezkedik el. A telket ebből az irányból erdősáv és földutak határolják, közvetlen szomszédos építési telek nincs. Északkeleti irányból, a település központja felől (Avasalja utca) lehet megközelíteni, egy 10 méteres telekhatár-szakasz adja a terület kapuját. A területe több mint három hektár, így lehetőség nyílt szabadon állóan nagy alapterületű, kényelemes, komfortos földszinti családi ház tervezésére. A terep lejtését, emelkedését adottságnak tekintettük, az épület padlóvonala, magasságváltozásaival rásimul erre. Így egy viszonylag alacsony, nem hivalkodó épületet tudtunk tervezni, mely a telek súlypontjába hátrahúzva, 40 méterre a bejárati kaputól helyezkedik el. A ház megjelenésénél fontos szempontnak tartottuk, hogy hasonuljon a környezetéhez. Nagyon sok természetes anyagot alkalmaztunk, úgy, mint kő, fa, kerámia, üveg.

A telekre a kétszárnyú kapun keresztül megérkezve egy alacsony fénypontú lámpasorral szegélyezett, hosszú térburkolatos sétányon lehet megközelíteni a házat. Ezen út mellett kis kerti patakocska folyik egy kis csobogóból egy kis tóba.

A ház három fő tömegből áll, melyek egy belső udvart – medencét, teraszt – ölelnek körbe. Az alacsonyabban fekvő, keleti-északkeleti tájolású épülettömeg adja a főbejáratot. Ettől balra a Megbízó kérésére kialakítottunk itt egy olyan három helyiségből álló szekciót (dolgozószoba, fürdő, gépészeti helyiség), melyben a berendezések, épületszerkezetek épen maradnak abban az esetben, ha az épületet bármilyen katasztrófa éri. Ezeket a „pánikhelyiségeket” tűzgátló szerkezetek határolják (falak, ablakok, ajtók). Emellett található még a kétállásos garázs, raktárak. Egy hosszú, a belső terasz mellett húzódó folyosón keresztül lehet megközelíteni az intim zónát, mely két hálószobát tartalmaz a hozzákapcsolódó fürdőkkel, gardróbokkal. Ebből az egyik a 90 cm-rel magasabb fekvő déli tömegben található, melynek közvetlen külső kapcsolata van a fedett terasszal.

A főbejárat után jobbra fordulva találhatóak egy nagy térben a közösségi helyiségek. Az előtér, a konyha és az étkező még az alacsony térben, a nappali már a déli, magasabb tömegben van. A komfortérzést egy hangulatos, nyílt tűzterű kandalló fokozza, mely tartalékfűtésnek is kiváló. Ebben az épületrészben található még egy külön bejárattal rendelkező, vendégek számára kialakított helyiségcsoport, mely egy előteret, zuhanyozós fürdőszobát, és egy kisebb méretű hálószobát foglal magába.

A háznak két szerves szabadtéri része van: egyrészt a bejárat melletti fedett terasz, amely tolóajtókkal az étkező terével közvetlen összenyitható; másrészt a hátsó, kert felé tervezett többszintes faburkolatú-füves terasz, amelyhez szervesen kapcsolódik a belső udvar a szabadtéri medencével. Itt elhelyeztünk egy oldalról nyitott, de fedett pavilont, amely akár kerti grill partiknak is helyet adhat. Ennek a lehetőségnek a biztosítására egy épített kemencét helyeztük el a burkolat terasz nyugati végében.

Összefoglalva a tervezett lakóház elegáns, dekoratív kialakítású és megjelenésű. Egyszerű, de minőségi és könnyen karbantartható anyagokból tervezett magastetős épület, amely megjelenésével előre mutató kíván lenni a környezetében.