Miskolc, Huba utca – családi ház

  • Tervezés éve: 2011

Tervezett épület
Megbízó elképzelése az volt, hogy a bővülő család kényelmesen elférjen egy épületben, melyben garázs és műhely is kapjon helyet. Az elképzelést csak úgy lehetett megvalósítani, hogy a hátsó épület elbontásával, a telek északi oldalához, a meglévő épület folytatásaként építünk egy új épületrészt.

A meglévő épület tömegét megtartjuk, belső funkcionális átalakítást végzünk, a nyugati falazathoz kapcsolódva készül a bővítmény, melynek északi falazata mintegy 1,60 m-el visszaugrik, betartva az építési szabályokat.

A visszaugratott fal lehetővé teszi, hogy a pincelejárat e falazat mellé kerüljön, hiszen az eredeti lejárat és a terasz megszűnik.

A telek megközelítése változatlan marad, így ügyelni kellett a gépkocsi elhelyezésére.

Megbízói igény volt az egymástól függetlenül működhető lakrészek kialakítása, melyet legcélszerűbben a bővítés tengelyébe elhelyezett bejárattal tudtam megoldani, így két bejárata lett az épületnek.

Az eredet bejárat megmaradt, ahonnan egy szélfogóba érkezünk, innen nyílik a majd 40 m2-es nappali kapcsolódva hozzá az étkezővel. A két teret össze lehet nyitni, a 3 m-es nyílásba egy harmónika ajtó kerül elhelyezésre. Az étkezőhöz közvetlenül kapcsolódik – már a bővítésben kialakított – konyha, ahonnan egy kamra helyiség nyílik. A konyhából és a nappaliból is ki lehet jutni az új teraszra. A belső átalakításával a szobákat intimebbé tudtuk tenni, hiszen az étkezőből nyíló közlekedőből nyílik három szoba, melyekhez egy közös fürdőszoba tartozik, illetve kialakítunk egy gardrob helyiséget. A konyhából nyílik egy közlekedő, mely a második bejárat mögött található. Tulajdonképpen a lakófunkció a régi épületben eddig tart, hiszen a folyosóról nyílóan egy mosókonyha és egy wc, valamint a garázs bejárat található.

Ennél az épületrésznél tudtuk a szintkülönbséget kiküszöbölni, a gépkocsitároló hátsó részén egykarú lépcsőn jutunk le erre a szintre, ahol a garázson kívül egy, a lépcső alatti tároló kerül kialakításra, illetve a garázsból nyílóan egy tároló helyiség, melynek egy hátsó kijárata is van, hiszen itt vannak tárolva a kert ápolására szolgáló gépek, eszközök.

A lépcsőn az emeletre jutunk, ahol egy nappali térből egy gardrobon keresztül egy szoba és egy fürdőszoba kerül kialakításra, illetve a nappaliból egy különálló szoba készül. A nappaliból és a különálló szobából ki lehet jutni egy teraszra.

A telek összközműves, természetesen az átalakításból, bővítésből adódóan a csatlakozási pontok változhatnak, ezek a közműszolgáltatókkal való egyeztetést követően kerülnek kialakításra.

A fűtés és meleg-víz szolgáltatás meglévő, megmaradó, a pincében elhelyezett zárt égésterű gázkazánról biztosított, melynek teljesítménye elegendő ahhoz, hogy a bővített épületrészt is kiszolgálja.

A bővített épületben a tárolóban megépített két-kürtős kémény tartalék, míg az emeleten található a tervezett kandalló kéménye, mely szintén funkcionálhat tartalékként.