Miskolc, Költő utca – családi ház

  • Tervezés éve: 2011

Tervezett épület
Az épület bővítésének fő célja az volt, hogy a két kisgyermeket nevelő család kényelmesen elférjen egy egységesen kialakított épületben. Az elképzelést az udvar felőli későbbi toldásként megépült épületrész és a melléképület elbontásával, a főépülethez történő hozzáépítéssel, új épületrész építésével oldottuk meg.

Az épület bővítés épületrésze a főépülettől és a környező épületek hagyományos, magastetős építési módjától eltérő, külső megjelenésében azoktól különböző, modern, funkciójában az igényeknek megfelelő, lapostetős épület. A magastetős és lapostetős épületrész harmónikus kapcsolódása érdekében a kert felé eső új, földszint + emeletes épületrészt a meglevő főépülettel egy új, földszintes épületrész köti össze, amely zöldtetős kialakítással készül el. A főépület összekötő szárny felé eső homlokzatát oromfalas kiképzésűvé alakítottuk át.

Az új épületrész a lakás meglevő területe felől a fürdő és WC előtere felől közelíthető meg. Az épületrész külön udvari bejárattal is rendelkezik az újonnan kialakított nagyméretű földszinti terasz felől.

A földszinten két háló, zuhanyzó és a 90 cm-rel magasabb főépület szintjére, ill. az emeletre való feljutást biztosító lépcső kapott helyet. Az emeletre egy nagyméretű háló került a hozzá kapcsolódó gardrobbal és fürdőszobával. A hálószobához az épület nyugati oldalán végigfutó terasz kapcsolódik. A terasz az épület déli oldalára is átfordul, itt egy 2,70 m széles tolóajtóval ténylegesen is összekapcsolható a hálószobával.

A telek összközműves. A meglévő épület nyílászáró szerkezetei cserére kerültek a jelenlegi szabványban meghatározott hő átbocsátású szerkezetekre. Az új épületszárnyba korszerű energiatakarékos nyílászárók kerülnek beépítésre. Az új épületrész minden határoló szerkezete hőszigetelt lesz.

A tervezés során figyelembe vesszük a megrendelő igényeit, így egy önálló vezérlésű központi kazánházat tervezünk. Az épület teljes szabályozását központilag végezzük figyelembe véve a külső hőmérsékletet a, külső levegő hőmérsékletét a napsugárzásból eredő nyereséget és a szélhatást.

A bővített épületben egy új kémény épül, az emeleten található a tervezett kandalló új Schiedel SR 20 kéménye, mely funkcionálhat tartalék kéményként.