Miskolc, Endrődi Sándor utca – családi ház

  • Tervezés éve: 2010

A tervezési helyszín sík terület, Miskolc belterületén, ahol nagyrészt meglévő, de új családi házak egyaránt jelen vannak. A meglévő épületek a pár évtizede szokványosan tervezett és épült sátortetős földszintes lakóházak az azokhoz megszokott ablakosztásokkal.

Ezért célul tűztük ki egy olyan ház megtervezését, amely visszafogott, de ezzel együtt dekoratív és irányt mutató ebben a környezetben.

Az épület megközelítése az Endrődi Sándor utca felől történik. Az igen keskeny kialakult oldalhatáron bejutva van a gépkocsi- és kertieszköz tároló melléképület az oldalhatárra építve, a szomszédos melléképülettel ikresen kialakítva. A már említett lakóház szokványosnak mondható négyzetes alaprajzzal és sátortetővel áll a hátsó kert felé egy, a teljes épület-szélességében korábban történt bővítési résszel, amelyet most tervezett állapot szerint teljes mértékben visszabontunk. E helyett az oldalhatár felé eső épületvonallal folytonosan egy keskenyebb és áttekinthetőbb, a beépítési lehetőségeket maximálisan kihasználó bővítmény készül, amely a korábbinak lapostetős kialakításával szemben a fő épületrésszel egy tetővel lefedett. A bejárat ferdefalú szélfogójának lefedése marad lapostetős, mely valójában egy egyirányba lejtő enyhelejtésű fémlemezfedés rejtett csatornával. A csatorna takarására gyalult homlokdeszka szolgál, mely a főépület függőeresz csatornája alatt helyezkedik el.

Ezen kívül különböző egyéb eszközökkel sikerült elérni, hogy az új épület egy egységes megjelenést kapjon, mind a meglévő mind az új épületrészt magába foglalva. A kötött meglévő nyílászárók osztásához a bővítmény már napjaink trendjeinek és gondolkodásának megfelelően illeszkedik, kellően direkt és leszeparálható kertkapcsolati kialakítással.

Összefoglalva a tervezett lakóház kompakt kialakítású és megjelenésű, egyszerű de minőségi és könnyen karbantartható anyagokból tervezett kontyolt magastetős épület, amely megjelenésével előre mutató kíván lenni a környezetében.