Kazincbarcika, Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése

  • Tervezés éve: 2011

Az épület ismertetése
A Polgármesteri Hivatal lejtős terepre épített, a délkeleti – Fő tér – irányából háromszintes (földszint + 2 emelet), míg az északnyugati irányból négyszintes, (pince, földszint + 2 emelet) homlokzati kőburkolattal ellátott épület. Az északnyugati oldalon egy földszinthez nyaktaggal kapcsolódó, attól eltolt szintű zártterasz-szerűen kialakított nagyterem épületrész kapcsolódik a fő épület tömeghez. A pilléreken álló külön épületrész alatt parkoló terület helyezkedik el.

A vasbeton pillérvázas (UNIVÁZ) épület szerkezete megfelelő, nem mutat tartószerkezeti rendellenességet vagy alakváltozást.

A homlokzati kialakítás változásai
Az energetikai korszerűsítés eredeti terveiben a homlokzat meglevő kőburkolatának leszedése, új, energetikailag méretezett hőszigetelés elhelyezése és új kőburkolat visszahelyezése szerepelt.

A módosított tervben a kőburkolat eltávolításra kerül és a homlokzat 10 cm ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelésre kerülő BAUMIT vakolati rendszerrel (törtfehér színben dörzsölt felülettel) kerül megvalósításra. A hőszigetelő táblákban hornyok kerülnek kialakításra, ennek két sarkában helyezik el az épület díszvilágítását szolgáló LED fényforrás csíkokat. Az épület két rövidebb homlokzatának (északkeleti és délnyugati oldal) lábazata és a nagyterem különálló tömege alatt kialakított parkoló területen álló kör keresztmetszetű pillérek RUUKKI fémlemez burkolatot kapnak.

Az újonnan beépített homlokzati nyílászárók hőszigetelt üvegezésű hőhídmentes műanyag nyílászárók grafitszürke színben.

Az épület nagy egybefüggő üvegfelületei az eredeti tervekben és a módosított tervben is külső árnyékoló szerkezettel kerülnek megépítésre (alumínium árnyékoló natúr fém színben). A földszinti nem árnyékolt nyílászárók fényvisszaverő fólia borítással készülnek.

A módosított tervben a főbejárat és a házasságkötő terem bejárata meggybordó színű alumínium perforált lemezből és üvegtáblákból készülő acél tartószerkezetű előtetővel hangsúlyozott.

A nagyterem külön épülettömegének nyílászárói körüli keretképzés RUUKKI korcolt fémlemez burkolattal történik szintén meggybordó színben.

Az épület belső vízelvezetésű tető részei az épület átalakítása és akadálymentesítése készítésekor felújításra kerültek (a fő épülettömeg esetében új, nagyméretű épített felülvilágító került beépítésre a belső központi tér megvilágítására), így most ez nem kerül átalakításra. A tetőszerkezetek meglevő rétegrendjeikkel megfelelnek az energetikai előírásoknak.