Kazincbarcika, Polgármesteri Hivatal teljes körű akadálymentesítése és átalakítása

  • Tervezés éve: 2007

Előzmények
Az országosan jelen lévő (elsősorban) középületi akadálymentesítési folyamat, valamint a kazincbarcikai polgármesteri hivatali ügyintézések átcsoportosításának igénye indította el a Kazincbarcika Város Polgármesteri Hivatalának teljeskörű akadálymentesítésének, belső átalakításának és felújításának tervezési folyamatát. A teljeskörű akadálymentesítés és a véglegesített tervezési program alapján készült el a dokumentációban található terv, melynek kialakításakor figyelembe lett véve a Város hosszú távú fejlesztésének terve – például az Egressy Béni Kulturális Központ bővítése, valamint a Fő tér rehabilitációja.

Az épület ismertetése
Az épület egy, a szocreál szellemiségét, tömegformálását és anyaghasználatát tükröző, a ’70-es években épült kubus. Pinceszintes – szinteltolásos, a Fő tér irányából további háromszintes: földszint, első és második emelet alkotja az épületet, tagolatlan téglatestként, az északnyugati irányban egy „zárt terasz” szerűen kialakított nagyteremmel, amely jelenleg – helyhiány miatt – nem eredeti funkcióját látja el. A vasbeton pillérvázas épület szerkezete megfelelő, semmilyen alakváltozás nem mutat tartószerkezeti rendellenességet. Külső és – elsősorban – belső állapota, hőszigetelési rendszere valamint elrendezése idejétmúlt, elavult. A jelenlegi közlekedési, kiszolgáló, tároló és működési funkciók egyaránt összekuszált módon – részben – megoldottak. Az akadálymentes közlekedés nem biztosított, a jelenleg – helyenként – kialakított rámpák erre nem alkalmasak, kialakításuk rossz.

A kapott végleges tervezési program alapján terveztük át a – teherhordó szerkezetet nem érintő – belső kialakítást. A szinteltolás következtében a pinceszinten kialakításra került egy új akadálymentes bejárat, amely a nagyterem alatti fedett akadálymentes parkoló közvetlen közelében található, a belső közlekedő ennek használhatósága érdekében bővítve lett. A földszint és az emeleti szintek közötti közlekedés átláthatóbbá és használhatóbbá vált az egyik lépcsőkar visszabontásával, valamint egy új – az épület zavartalan belső akadálymentes közlekedését valamint a pinceszintet belsőleg megközelíthetővé is lehetővé tevő – lift beépítésével. Ez a berendezés egy belső high-tech tengelyként fűzi össze a felső három szintet. Az eddig szűk közlekedőterek világosabb felületkialakítással, valamint a lépcsőkarok melletti – a liftet a közlekedőtérbe bevonó – új üvegfödémek kialakításával lettek kitágítva, és átlátható közlekedési rendszert alkotnak. A lépcsőtér felett a zárófödémbe tervezett egy felülvilágító üvegtető, amelynek természetes fénye az említett üvegfödémeken keresztül mind a három – a földszintet és a két emeleti – szintet egyaránt bevilágítja. Az épület új főbejáratot kapott, az eddig nem használt helyen, elkülönítve ezáltal a házasságkötő terem zavartalan használatát. Az épület Fő tér felőli – földszinti – megközelítése is teljeskörűen akadálymentesre tervezett, részletesen leírva az akadálymentesítési műszaki leírásban található. Az épület nagy egybefüggő üvegfelületei külső árnyékoló lamellákkal tervezettek, a bejárat és a nagyterem külön épülettömege élénk színű fémlemezfedéssel, egyedi tömegformálással kihangsúlyozott, a két főbejárat felett új fém – üvegtáblás előtető kapott helyet. Az épület a mai igényeknek megfelelően kialakított, korszerű tömegformálással és anyaghasználattal.