Miskolc – Egyetemváros – Sportuszoda – országos tervpályázat

  • Tervezés éve: 2007

Az épület leírása
Az épület tömegének kialakításánál a környező természeti táj közelségét és a meglevő, közelben fekvő nagyvonalú tömegformálású egyetemi épületeket meghatározó szempontként vettük figyelembe.

A domb tengelyével párhuzamosan elhelyezett épületegyüttes befoglaló formái a környező dombok nyugodt formáit idézik. A nagyobb tömeg ad helyet a versenymedencének és a két szinten elhelyezett kiszolgáló és eltartó funkcióknak, míg a kisebb tömeg a tanmedencét foglalja magában.

A nagyobb tömeg Miskolctapolcai út felé eső, a versenymedencével párhuzamos, szinte tömör, nyílásnélküli homlokzata héjként védelmezi a belsejében elhelyezett funkciókat a külső, nemkívánatos hatások ellen. Ugyanakkor a tanmedence mindkét, ill. a versenymedence egyik véghomlokzata teljesen áttört, hisz az uszoda igényli a táj, a látvány felé való nyitottságot.

A nagyobb tömeg keleti oldalán található a funkció jelentőségéhez és tömegforgalmához méltó, építészetileg komponált főbejárata. Az uszoda fedett-nyitott térből nyíló bejárata ill. ennek szerves folytatásaként kialakított nagyméretű előcsarnoka mintegy az előtte fekvő, építészeti-kertészeti elemekkel hangsúlyozott tér folytatásaként kialakított.

Az uszoda belső terei az összetett szerepköröket alaprajzilag lineárisan három zónában, egymáshoz fűzött kapcsolatrendszerrel szervezik.

A zónák:
– A versenymedence zónája
– A két medencetér közötti kétszintes épületegységben elhelyezett kiszolgáló ill. kereskedelmi-szolgáltató funkciók zónája
– A tanmedence zónája