Miskolc, Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) fejlesztése – Garadna végállomási szabadidőpark (Garadna Grund Pihenőpark) kialakítása

A projekt jelentősége – nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projekt:

2018-ban az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. (3525 Miskolc, Deák tér 1.) a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztéséről szóló 1467/2017. (VII.25.) Korm. határozat alapján költségvetési támogatást nyert el a LÁEV fejlesztésére. 

 A projekt az egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 345/2012 (XII. 6.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projekt.

A   projekt magasépítési projektelemei:

– Miskolc, Dorottya utcai  állomás felvételi épület bővítése, átalakítása, felújítása
– Miskolc, Diósgyőr Majláth forgalmi terep felújítása, átalakítása
– Miskolc-Lillafüred, Lillafüredi Ökoturisztikai Központ vizesblokk átalakítás
– Miskolc-Lillafüred, Lillafüredi Pisztrángtelep kerítés építése
– Miskolc-Garadna, Garadna állomás környezetének rendezése
– Garadna állomás fogadóépület átalakítása
– Garadna Erdészeti Múzeum felújítása
Garadna végállomási szabadidőpark (Garadna Grund pihenőpark) kialakítása

Tervezési program:

– meglévő rossz állapotú épületek bontása
– közösségi park kialakítása
– játszópark kialakítása
– fedett-nyitott pavilonok lehelyezése
– interaktív játszótér (vasutas, Bükkös tematika)
– padok, asztalok lehelyezése
– Szövetség forrás megközelíthetőségének biztosítása (olaszlépcső)

A szabadidőpark kialakítása

A tervezési területen jelenleg rossz állapotú, bontásra ítélt épületek – faházak találhatóak. Bontásuk  után kerül kialakításra a játszó – pihenőpark. 

 Megrendelői igény az volt, hogy a bontás után felszabaduló terület vonzó megjelenésével idecsábítsa és rövidebb, hosszabb időre itt is tartsa az idelátogató turistákat. A cél a különböző életkorú és különböző érdeklődésű gyerekek számára olyan játszóterület és pihenőpark kialakítása, ahol mindenki talál magának hasznos időtöltési lehetőséget. 

Az alapkoncepció a „grund” hatás elérése volt. Ezt a különböző magasságú farakások szolgálják. A Garadna Grund kapujául is 2 db farakás szolgál. 

A játszó-pihenő területen kialakulnak önálló farakások és farakás csoportok is. A farakások elhelyezése és kialakítása lehetővé teszi, hogy azt játszótéri elemként használják: felmászhatnak rá, a köztük lévő léceket padként használhatják, a kisebbek pedig gyerekalagútként is tekinthetnek a padok alatti területre. 

A területen kialakításra kerülnek fedett-nyitott pavilonok is, ahol az ide látogatók megpihenhetnek, megehetik uzsonnájukat, és a tetőnek köszönhetően védett helyen vannak.

A homokozó koncentrikus körei megtörik a tér szabályos, farakások által négyzetesített képét. A körök peremén különböző magasságú farönkök találhatóak, ezek szerepe kettős. Egyrészt lehatárol és elválaszt, másrészt lépegetőként is funkcionálhat a gyerekeknek. Akik nem szeretnének a peremen tipegni, azoknak a homokozóban is kialakításra kerül egy tipegő sétány. 

 A park „grund” elemei úgy kerültek kiosztásra, hogy a  fahídon átkelők a várható haladási irányában akadály nélkül el tudjanak jutni a park elemeihez. 

A pihenőpark elemei:
– Garadna kapuja
– Füvesített területek
– Különböző magasságú farakások, közte kifeszített kötélpálya
– K
ülönböző magasságú farakások, közte padok és lépőpálya
– Bontott vasúti talpfa ösvény
– Rönk vasúti mozdony
– Rönk vasúti kocsi padokkal
– Homokozó szigetek
– Játszótéri elemek gumi burkolattal
– Önálló farakás zászlóval (hódítási pont)
– Fedett-nyitott pihenő sziget