Miskolc, Tímár utca – családi ház

  • Tervezés éve: 2009

Előzmények
Megbízó vásárolt egy telket, melyen egy több éve elkészült alaptest található. Helyszíni bejárás alkalmával megállapítottuk, hogy az alaptest elhelyezkedése megfelelő, a területre érvényes helyi építési szabályzatban előírtaknak (az épület elhelyezése) megfelel. Ennek ismeretében Megbízónk elképzelését megismerve alakítottuk ki a tervezési programot, melyet többször egyeztettünk, így alakult ki jelen dokumentációban szereplő épület terve.

Tervezett épület
A meglévő alaptest 8,00 x 10,00 m, mely elhelyezkedése megfelel a szabadon álló beépítési módnak. A terület lejtős, melyen egy több éve kialakított vízszintes felületen készült el az alaptest. Ehhez igazodva terveztük az épületet. A telek lejtő oldalai tájolása déli, így a funkciók épületen belüli elhelyezése kissé kötött. A földszinten közösségi terek alakulnak ki: konyha – étkező, nappali előtérrel, melyből indul a lépcsőkar a felső szintre. A lépcsőkar alá elhelyezünk egy WC – mosdó helyiséget. A bejárat előtt egy 4,00 x 4,00 m-es fedett teraszt alakítottunk ki, melyet a nappaliból is meg lehet közelíteni. Az emeleten három szoba található egy fürdőszobával, melyhez kapcsolódik egy terasz. Megrendelő mediterrán hangulatú épületet szeretne, melyet – az építési szabályok betartása mellett – így tudunk elérni, hogy a felső szint egy része „tetőtér jellegű”, a parapetfal magassága 1,70 m.

Az egyik háló és a fürdőszoba teljes magasságú, ám ezek is tetőtér jellegűek, ferde mennyezettel készülnek.

A mediterrán hatás elérése érdekében 20º-os hajlásszögű tetőszerkezet készül égetett agyag mediterrán jellegű cserépfedéssel. A földszinti épületrész falazata szabályosan vágott, világos színű (szürke-fehér) terméskő burkolatot kap, míg az emeleti rész fa burkolattal készül, melyet kék színűre mázolnak. A tetőszerkezet 1,00-1,00 métert (illetve 0,50-0,50 m-t) nyúlik túl a falazaton, a látszó szarufák a falhoz vissza vannak támasztva, és a mediterrán hatás miatt kék színűre vannak mázolva. A nyílászárók fa szerkezetűek, hőszigetelő üvegezéssel, szintén kék színűre mázolva. A földszinten, a nappali nyílászárók előtt, egymásra csúszó zsalugátert terveztünk elhelyezni. Az épület északi oldala 1,30 m-t a földben van, két oldalt lépcsővel lehet az épület mögötti területre feljutni. A földszint ezen területén az előtér, a lépcsőház, a konyha beépített bútorai találhatóak, melybe kerül elhelyezésre az épület fűtését és használati melegvízet szolgáltató gáz üzemű kazán.

A telek jelenleg gáz és elektromos energiával ellátott, a víz,- és szennyvíz ellátását a szolgáltatóval kötött szerződés alapján tervezik és kivitelezik, a területet burkolt felületű útról lehet megközelíteni. Az épület megépültével a terület rendezésre kerül, az előírásoknak megfelelően kerül kialakításra a zöld felület nagysága, a gépjármű elhelyezése az úttal szemben a ház és a telekhatár között történik. Úgy gondoljuk, az épület megvalósulásával egy Miskolc-Tapolcához méltó épület fog elkészülni.