Alsózsolca, Metodista templom – Tervpályázat I.

  • Tervezés éve: 2010

És ő szent templomát látogathassam, mely tisztességre építtetett.

Beépítés
A tervezési terület Alsózsolca délnyugati végén, a város főútvonalán található. Szegényes, puritán, ingerszegény környezet jellemzi a helyszínt. Jelenlegi állapotában a telek üres, csak egy autóbusz-forduló található itt és egy-két ehhez csatlakozó műtárgy.

A tervünk beépítési koncepciója próbál a meglévő lakóházas (Bartók Béla és Erkel Ferenc) utcák beépítéséhez igazodni. Ezek monoton, oromfalas, utcára merőleges épületek határozott, kemény vonalához idomul a templom-lelkészlakás és a közösségi épület. Ezek a léptékében hasonló, nem hivalkodó épületek fejezik be, illetve indítják el a két utcának egy-egy oldalát.

A trapéz alakú telek két párhuzamos oldalán helyeztük el épületeinket. A templom, mint Alsózsolca városának kezdő épülete, felkiáltójelként magasodó tornyával fogadja a Sajólád felől érkezőket. A közösségi-foglalkoztató épület a maga visszafogott, egyszerű tömegével L-alakban zárja le a telek északi sarkát. A két épület között elterülő hatalmas zöld terület két részre válik szét. A Kossuth úti oldal – mint egy köztér – pihenőparkként, játszótérként funkcionál. A telek belső, intimebb, kerítéssel elzárt területe már csak a közösségi épületet szolgálja ki. Itt lehet végezni a szabadtéri foglalkozásokat, de pihenésre és sportolásra is van lehetőség. Mindkét területre jellemző az intenzív növénybeültetés – fák, bokrok, sövények, virágok.

Telken belül találhatók a fásított parkolók. A közösségi épület bejáratánál 6, a Kossuth útra merőlegesen 15+2 parkolóhelyet alakítottunk ki.

Templom
A Magyarországi Metodista Egyház legnagyobb közössége az alsózsolcai. A helyszín követlen környezetében élő sanyarú sorsú, mélyszegénységében élő, mélyen vallásos cigány hívők alkotják a gyülekezetet. Nekik szinte egyetlen támaszuk a hit. Az egyház hagyományaihoz ragaszkodó, mégis modern felfogású „menedék” létrehozása az elsődleges cél. Alapelve, hogy az ide betérő ember lelki megnyugvást kapjon, amely olyan közegben történjen, ahol hátrahagyva minden problémát, biztonságban érezze magát.

Egyszerű tömegformálású, már-már kubista épület. A centrálisan elhelyezkedő templomtérbe az épülettől kicsit elszakadva magasodó, modern keresztet formáló templomtornyon keresztül juthatunk be. Az egész projekt egyetlen színes pontja a bordó színre festett betonszerkezetű kapukeret, mely világosan, érthetően, figyelemfelhívóan meghatározza a templom bejáratát, gyülekezési pontját. Az előtérben balra vannak a szükséges vizesblokkok, jobbra pedig egy húzott karú lépcsőn lehet felérni a 20 m2-es karzatra.

A nagy, 120 fő befogadására is alkalmas nagyterem faszaruzatos félnyeregtetője a napos déli irányba emelkedik. Ezen a nagy belmagasságú oldalon keskeny, de magas ablakokon át kapja a természetes megvilágítást. A levegőre és a fényre való nyitottságával az ablakok az égi javak iránti földi a befogadó készséget szimbolizálják. A helyiség bejáratával szemben lévő főfalon magaslik a metodista egyház üvegbetétes emblémája. Ez alatt kap helyet a szószék, az énekkar helye és az úr asztala egy színpadszerű pódiumon.

A templomtérből közvetlenül nyíló két terem szintén – mint maga a telek – trapézt formáz. A kisebb, 20 fős gyermekek foglalkoztatására, a nagyobb, 56 fős pedig bibliaórák megtartására alkalmas.