Miskolc, Szemere Bertalan Szakközépiskola rekonstrukciója

  • Tervezés éve: 2009

A miskolci Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium az ország egyik legnagyobb középiskolája, mintegy negyvenezer m2-es területtel.

Az Avas Dél-keleti lejtőjén elhelyezkedő területen több épület áll, külön az oktatási épület, a konyha-étterem és egy hét emeletes kollégium. Az oktatási épület is több részből áll, a terület lejtéséhez igazodóan több szinttel, belső udvarokkal. A fő tömb maga a 24 tantermes oktatási épület egy belső udvarral. Ehhez kapcsolódik nyaktaggal a 600 m2-es tornaterem, illetve egy másik belső udvarral a tanműhely épületrésze.

Az iskola 1981-ben nyitotta meg kapuit. Az eltelt idő alatt jelentősebb felújítás és átalakítás nem történt, csupán a működéshez szükséges karbantartási, kisebb felújítási munkákat végezték el.

A társadalmi változás kihatott az iskola induláskor létező szakmai tantárgyaira is. Az iskolában napjainkban a művészeti képzés mellett kézműves szakmákra tevődött át a hangsúly a megmaradt „klasszikus” autószereléssel kapcsolatos szakmák mellett.

Az eltelt idő a bizonyítéka annak, hogy jelen formájában az épület működik, ám nagyobb létszám befogadására alkalmas tér nem áll rendelkezésre, valamint egyes speciális oktatáshoz nincs megfelelő terem. Ezen problémák megoldására készült jelen megvalósíthatósági tanulmány.