Alsózsolca, Sajó-parti közösségi szabadidős területek létrehozása – tanulmányterv

  • Tervezés éve: 2014

Előzmények
Alsózsolca Város Önkormányzata az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv LEADER program keretében a városközponthoz kapcsolódó Sajó-parti önkormányzati tulajdonú területen városi pihenő, szabadidő eltöltésére alkalmas rendeltetésű terület kialakítására szeretne pályázatot benyújtani.

Az eddigi nem frekventált, kertvégek mögött elhelyezkedő terület a fejlesztések során kellemes, látogatásra érdemes, a szabadidő kellemes eltöltését elősegítő területté válhat. A terület önállóan és rendezvényekkel karöltve – pl. falunap illetve más helyi rendezvények – is programokat tud biztosítani a helyieknek és az idelátogatóknak egyaránt.

A területet feltáró utak
Az önkormányzati tulajdonú tervezési terület tervezett feltáró úthálózatának és területfelhasználásának meghatározásánál szem előtt tartottuk a jelenleg érvényben lévő Szabályozási Terv előírásait és az Önkormányzat távlati terveit.
A város jelenlegi beépített területének határán, a belterületi határon a Szabályozási Terv egy burkolt út megépítését tartalmazza. Az út biztosítja a Kompház illetve a a távlatban tervezett, a tervezési területtől délkeletre, a Gyermekotthon telke mellett elhelyezkedő kis tavon létrehozandó horgásztó megközelítését.

A tervezési területre a gépkocsik nem jöhetnek be, a kialakított burkolt út is csak gépkocsi célforgalomra (szállítás)vehető igénybe. A parkolás a városközpontba kialakított pakoló területeken történhet. A burkolt útról indul a Sajó partig lenyúló tervezési területet feltáró gyalogút hálózat.
A legfontosabb, a terület szerkezetét meghatározó gyalogutak járópalló vagy deszka illetve zúzott kő-kavics terítésse4l készülnek. A terület északkelet-délnyugat tengelyét kijelölő főtengely egy kapuzattal indul, ez a terület főbejárata. A főtengely az itt kanyarodó Sajó partjáig fut le, a gyalogos tengely Sajó partra kifutásának helyét egy mobil szerkezetekből összeállított magaslati kilátóhely is hangsúlyozza. (Stabil, rögzített építmény a parton nem helyezhető el, de egy mobil szerkezetekből összeállított magaslati kilátóhely elhelyezése az egyeztetések alapján lehetséges.)
A csillag alakban kialakított fő gyalogostengelyek önállóan is használható részekre osztják a területet. A fő tengelyek közötti kis ösvények és találkozó területek zúzott kő-kavics vagy stabilizer (döngölt vízáteresztő szemcsés burkolat, amely környezetbarát, vízvédelmi területeken is jól használható, nem igényel gondozást) burkolatúak.

A Sajó parttal párhozamosan is végigfut egy kiemelt jelentőségű, palló burkolatú gyalogos út, amely a partig lefutó gyalogosutak fogadását illetve a partra tervezett funkciók összekötését, a víz melletti séta, pihenés céljait szolgálja.

A területfelhasználás rendszere
A területfelhasználás rendszerének kialakítása során a legfontosabb cél a Sajóval való közvetlen kapcsolat kibontása, amely erősíti a településközpont, de az egész város környezeti minőségének növelését és a város idegenforgalmi fejlesztéseit is.
A tervezett városi pihenő, szabadidő eltöltésére alkalmas rendeltetésű terület északkeleti oldalán, a végigfutó stabil burkolatú út mellett kerülnek kialakításra a sport célú területek. A sport területek a délkeleti oldalon füves vagy burkolt (pl. stabilizer) felülettel, az északnyugati oldalon pedig homokos felülettel kerülnek megépítésre. A füves vagy burkolt felületen egy kosárlabda méretű pálya, a homokos felületeken két strandröplabda pálya, vagy ezek összevonásával egy strandfoci pálya is kialakítható. Az északkeleti-délnyugati fő gyalogostengely mellett öltöző kabinok biztosítják a sportolni vágyók átöltözésének lehetőségét. Nagyobb rendezvények esetében ezek közelében hely biztosított a mobil WC-k elhelyezésére.

A homokos sportterületek melletti fennmaradó homokos felületű terület napozásra, játszóhelyek kialakítására is felhasználható.

A part felé haladva az egyes gyalogutakkal körbevett gyepes vagy ligetes területek pihenésre, piknikezésre vagy játszó területek kialakítására vehetők igénybe. A gyalogutak – terek – kiemelt pontok kialakított rendszere lehetőséget biztosít gyermek rendezvények pl. akadályversenyek lebonyolítására is.

A Sajó parttal párhuzamos sávban, a parttal párhuzamosan futó járópalló burkolatú gyalogosúttal feltárva a következő vízparti funkciók kerültek betervezésre:

– A homokos sportterület délkeleti oldalán futó gyalogút Sajó parti végénél csónakkikötő kerül kialakításra a vízügyi egyeztetésen meghatározott formában. Stég kialakítása nem engedélyezett a parttal párhuzamosan, egy sávban levert cölöpökhöz lehet rögzíteni a csónakokat.

– A pihenő terület északkelet-délnyugati irányú főtengelye Sajó partikifutásánál, a gyalogút végén egy homokos napozóterület -plázs- és egy parti kiállítóhely kerül kialakításra. A kiemelt jelentőségű pont helyét az ott elhelyezett mobilszerkezetű magaslati kilátóhely is kiemeli.

– A tervezési terület délkeleti oldalán, a tervezési terület egyik jellegzetes, 4 egymás mellett álló fa alkotta facsoportja köré egy a fákra épített, pallókból kialakított pihenő illetve játszóhely kerül megépítésre. A pihenőhely környezetében a gyerekek számára a változatosan használható felületek, helyek – pl. fák-bokrok között kanyargó egyensúlyozó palló vagy sövény labirintus illetve egyéb fa játszóeszközök – kerülnek kialakításra.

A terület a Kompházban megrendezendő erdei iskolák és foglalkozások kiváló kiegészítő területe, terepe lehet. 
A közösségi szabadidős terület minden évszakban másképpen használható. Hűvösebb időben piknikezésre,sütögetésre illetve folyóparti sétára, melegebb idő esetén pedig szabadtéri játékokra, napozásra, sportolásra. A megfelelő anyagi alapok biztosításával a környező területek fejlesztésére is sor kerülhet, amely a terület vonzerejét tovább növeli.