Miskolc, egykori Központi Leánykollégium épület átalakítása, irodaház – inkubátorház létrehozása – országos építészeti tervpályázat

  • Tervezés éve: 2016

Fejlesztés céljai
– Innovatív Miskolc Szolgáltató Központ Inkubátorház – IT Irodaház létrehozása, ahol innovatív hazai és külföldi vállalkozások, szolgáltató központok számára színvonalas fejlesztési, IKT infrastrukturális háttér kerül kialakításra.

– Az A kategóriás feltételeknek megfelelő, sokrétű igényeket kielégítő, előremutató, dinamikus épület sokféle használatot tesz lehetővé. Az épület tervezésénél a munka hatékonysága, az alaprajzi szerveződések szabad alakítása, a rugalmasság fontos szempont. A kialakított egységek összevonhatók, de el is különíthetők. Szükség esetén egybefüggő, nagy hatékonyságot biztosító nagyterű iroda kialakítására is lehetőség nyílik.

– A hasonló tevékenységeket végző cégek közötti együttműködés hatékonyabb kihasználása lehetséges, ami az irodaház alaprajz alakításában s megmutatkozhat, a hasonló profilú cégek egymás közelébe történő helyezésével.

– A környezet- és energiatudatosság előtérbe helyezése, korszerű energiatakarékos működtető rendszerek és technológiák alkalmazása az irodaház kialakításának fontos szempontja.

– A meglévő épület felújítása során az újonnan létrehozott épületegyüttes olyan egyedi megjelenést kap, amely a felújított belváros egyik emblematikus épületévé emeli.

Átalakítási elvek
– Az épület megújításán túl az épület környezete is megújul, amely lehetőséget ad a környezetében fekvő, nagy közönség forgalmi létesítmények (pl. bíróság) látogatói számára – a járda vagy más közlekedési felületek helyett – a nyugodtabb, parkosított környezetben történő várakozásra, pihenésre. Az épületkomplexum körül parkosított zöldfelületek és vízfelületek kerülnek kialakításra. Az elhelyezett utcabútorok táblás újrahasznosított műanyag anyagúak.

– A telek városközponti elhelyezkedésének köszönhetően szinte bármilyen szolgáltatást megtalálunk a közelben, amelynek rendelkezésre állása az A kategóriás irodaház kialakításához szükséges. (pl. egészségügyi központ, étterem, kávézó, bank, kiskereskedelmi bolt stb.)