Hernádkak, Ifjúság utca – családi ház

  • Tervezés éve: 2009

Előzmények
Megbízó megvásárolta a tárgyi ingatlant, melyre családi lakóház és gépkocsi tároló tervezésével adott megbízást. Elképzelését megismerve a kapott tervezési programot többször egyeztettünk, így alakult ki a jelen dokumentációban szereplő épület terve.

Tervezett épület
A tervezési helyszín sík terület, Hernádkak azon részén, ahol egykori üdülőépületek és új családi házak egyaránt jelen vannak. Célul tűztük ki egy olyan ház megtervezését, amely visszafogott, de ezzel együtt dekoratív és irányt mutató. Az épület megközelítése az Ifjúság utca felől történik. A ház két fő kubusból áll: az egyik a mélygarázst magába foglaló elnyújtottabb tömeg, amelyben a nappali mint fő funkció helyezkedik el első és hátsó oldalon egyaránt egy-egy nagyméretű terasszal; a másik a magasabb és hosszúkásabb különváló de mégis az előbbihez szervesen kapcsolódó épületrész, amelyben az egyéb lakófunkciók kaptak helyet: szobák, fürdő, konyha-étkező stb. Gépkocsival való érkezés az Ifjúság utca felől egy rámpán a pinceszinti garázsba történik, ahonnan belső közlekedőn keresztül az előtérbe jutunk. Gyalogos feltárása a háznak egy kiskapun át egy védett, a ház fala mellett végigvezetett járdán megoldott, ahol a bejáratig haladva intenzív növényzet gyönyörködteti és a végigfutó (kísérő) előtető az időjárás viszontagságaitól védi a látogatót. Beérkezve a bejárati ajtón a csuklópontja található a lakóháznak: innen lehet belépni a garázsba levezető lépcsőházba, közvetlenül a nappaliba vagy a konyha-étkező térbe, vagy közlekedőn keresztül a fürdőszobákba és a lakószobákba is. A háznak két szerves szabadtéri része van: egyrészt a bejárat melletti terasz, amely tolóajtókkal a nappali és az étkező tereivel közvetlen összenyitható és leereszthető vászon árnyékolókkal az utcai belátástól elszeparáltan kültéri étkező- és pihenőtérként használható; másrészt a hátsó, kert felé tervezett terasz, amely tolóajtóval a nappalihoz egyaránt szélesen hozzányitható és ami a szülői hálószobából is megközelíthető; mindkettő mélyen kinyúló konzolos előtetőt kapott, védve a kint lévőket az esőtől és védve a belső tereket a nyári napsugárzástól.

Összefoglalva a tervezett lakóház kompakt kialakítású és megjelenésű, egyszerű de minőségi és könnyen karbantartható anyagokból tervezett lapostetős épület, amely megjelenésével előre mutató kíván lenni a környezetében.