Miskolc, Sirály utca – családi ház

  • Tervezés éve: 2010

A gépkocsi tároló keleti falazata a helyén marad, a nyugati falazat kerül elbontásra, növelve a belső méretet, a lakóépület főfalazatához fog így igazodni. A keleti falon egy nyílást vágunk, az oldalhatárig beépítve a területet, egy raktárhelyiség kerül kialakításra. A helyiségcsoport nincs közvetlen kapcsolatban a lakóépülettel.

A meglévő gépkocsi tároló födém elbontásra kerül, majd az új falazatok elkészültét követően ugyanabban a síkban, új szerkezetből újra épül. A födémre a megfelelő szigetelő rétegek elhelyezését követően földtakarás kerül, a terület az udvar szerves részét fogja képezni.

Az épület alagsori bővítményben kerül kialakításra a tervezett rendelő funkció egy része. A gépkocsi tároló feletti északi falazatot 1,0 méterrel északi irányba mozgatjuk, míg a keleti falazatát a belső tér irányába hosszabbítjuk, itt kerül megépítésre a belső kétkarú lépcső, mely összeköti az épület kialakítandó három szintjét.

A lépcsőház a bejárati előtérből nyílik, innen közelíthető meg a fűtési helyiség és mosókonyha, valamint egy mosdó-zuhanyzó helyiség. A szint további épületrészeiben alakítjuk ki az állatorvosi rendelőt, külön bejárattal, váróval, rendelővel, ébredővel és egy mosdó-wc helyiséggel.

A földszint keleti falazata a lépcsőházi faltól 1,0 méterrel a telekhatár irányába tolódik, a két falazat közötti nyílásban kerül elhelyezésre egy ajtó, mely a szélfogón keresztül az előkertbe vezet. A lépcsőház nyugati oldalán kerül kialakításra a konyha-étkező, melynek északi falazata egy téglányival kiugrik a síkból. A szint déli és nyugati oldala nagy üvegfelületekkel kerül kialakításra, gyakorlatilag a falazat több mint fele üvegszerkezetű lesz. A sarokpontokon vasbeton oszlopok épülnek, melyek a harmadik szint födémét és falazatait tartják. Ez a szint a mindennapi élet színtere, konyha-étkező, nappali, fedett terasz funkciókkal, illetve egy hálószoba fürdőszobával. A harmadik szint a rendezett terep magasságával egyezik meg, csak a nappali üvegfal és a terasz nyugati oldala magasabb a rendezett terepszintnél.

A harmadik szinten, az érkező előtérből megközelíthetően egy fürdőszoba, valamint egy hálószoba kerül kialakításra. A hálószobából északi irányban tolóajtón keresztül egy zöldtetőre, míg déli irányban egy zöldtetővel kiegészített teraszra juthatunk ki, mely a földszinti helyiségek fölött kerül elhelyezésre. A zárófödém vízszintes kialakítású, csupán a lépcsőház záró födéme kerül ferdén megépítésre. A helyiségek a funkciójuknak megfelelő burkolattal kerülnek kivitelezésre, a vizes helyiségek az ajtók szemöldökmagasságáig csempeburkolattal látandóak el.