Kazincbarcika, Ádám Jenő Központi Általános Iskola átalakítása, Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodaház kialakítása

  • Tervezés éve: 2008

Előzmények
Az országosan jelen lévő (elsősorban) középületi akadálymentesítési folyamat, valamint a jelenleg igen szűkös körülmények között működő Polgármesteri Hivatal áthelyezési illetve funkcionális szétválasztási ötlete indította el a tervezési program megfogalmazásának folyamatát. A Kazincbarcika Városi Önkormányzat részéről kaptunk megbízást és egy körvonalazott tervezési programot, amely alapján elkészítettük a tervdokumentációt – a teljes körű akadálymentesítés jegyében.

Az épület ismertetése
Jelenleg az épület iskolai funkcióra alkalmas, üzemen kívül helyezett. Jellemzően szocreál szellemiségben épült, jó szerkezeti állapotban lévő építmény, amely szerkezeti állapotán kívül minden más tekintetben felújításra valamint fejlesztésre szorul. A Kazincbarcika Városi Önkormányzat nagy ügyfélforgalmú funkciói kapnának itt helyet a tervek szerint, valamint bizonyos bérlemény helyiségek is elférnének a tetőtérrel bővített épületben. Pár éve a lapostetők szigetelésének elöregedése következtében a teljes épület új magastetőt kapott, ami azonban szerkezetileg nem működik tökéletesen, valamint tetőtér beépítésre alkalmatlan. A jelenlegi terv szerint a 4 szintes fő épületrészen a lapostető a nyers teherhordó födémig visszabontásra kerül és egy új, rejtett eresz kialakítású magastetőt kap, amely a falpillérek raszterébe illesztett acél keretvázakra és azok acél szelemeneire támaszkodik, ezáltal teljes mértékben tetőtér beépítésére alkalmas. Az épület homlokzati kialakításában a falpillérek rasztereinek elrejtésére törekedtünk, valamint a helyiségek egyenletes természetes megvilágítását biztosítani, de a túlzott benapozást és belső felmelegedést elkerülni. A volt iskolai udvaron egy reprezentatív park és parkolók kapnak helyet. A tervezett polgármesteri hivatali ügyfélcentrum egy mai igényeknek maximálisan megfelelő, technikailag és technológiailag, anyaghasználatban és mindenfajta külső és belső megjelenésében a mának és a jövőnek tervezett épület.