Kazincbarcika, Inkubátorház létrehozása

  • Tervezés éve: 2009

Az épület ismertetése
A tervezési helyszín Kazincbarcika észak-nyugati irányban elterülő külterülete, ahol már néhány meglévő létesítmény közelében kíván a város egy ipari parkot létesíteni. Ennek első – és talán a legfontosabb – eleme az induló és fiatal vállalkozásoknak „bölcsőjeként” szolgáló inkubátorház épülete.

A ház alapadottságai tehát igen kedvezőnek mondhatók voltak: egy szabadon álló, zöld mezős beruházás előtt állva volt a tisztelt megrendelői igény az alacsony energiaszintű, intelligens passzív-ház felé hajló reális megterveztetésének az igénye. A hangsúly a reális szón van, mi szerint a nem túl drága beruházás és a költségtakarékos fenntarthatóság volt az elsődleges cél a kapott helyiségigény megtervezésének kezdetén.

Ezek tükrében egy olyan megújuló energiákat hasznosító, a környezet adottságaihoz illeszkedő épület került megtervezésre, amely a föld hőjével előfűt, annak hűvösével előhűt, a napsugárzás előtt „vigyázzban” állva a szolár energiákat szívja magába és azokat elektromos áram és használati melegvíz formájában közvetíti az épület, a passzív-ház „lakói”, ott dolgozói részére.

Az átlátható alaprajzi szerkesztés a felület-térfogat arányát is az optimális szintre teszi, ezen kívül a telek gépkocsi bejáratától kezdődően az épületet üvegcsík formájában áthasító vezérvonal szintén a tiszta elrendezést erősíti, azon kívül pedig a tetőszinttől kezdődően az első emeleti közlekedőig vertikális irányban osztja szét a természetes fényt, a közbenső emeleti szintek közlekedőinek födémjeibe épített üvegfödémeken keresztül.

A már említett hosszirányú bejárati és közlekedési tengelyt az épület aszimmetrikusan elhelyezett „derekán” harántirányban a kiszolgáló vizes blokk és a lift-lépcsőház mint vertikális közlekedési tengely töri meg. A kellemes klímát és az emelt komfortérzetet az épület közvetlen környezetében intenzíven telepített zöld növényzet is biztosítja, nem csak a földszinten tartózkodók részére, de a teljesen körbefutó tetőkert kialakításával az emeleti szinten dolgozóknak is.

A tervezéskor a kor esztétikai és technikai elvárásainak megfeleltetése volt az elsődleges cél egy olyan puritán tömegformálással és anyaghasználattal, ami visszafogottsággal igyekszik csábítani, az elcsábítottak részére viszont belső oldalról a maximálisat nyújtani.