Mezőkövesd, Idősek Otthona – engedélyezési terv

„… az emberi lét megjavítása az építész fő feladata” (Le Corbusier)

A telek adottságai
A létesítmény tervezett helyszíne Mezőkövesd délnyugati részén, a központi belterület nyugati szélén, csendes lakóterületi környezetben található. A telek az Önkormányzat tulajdonában van.

A beépítés
Az új intézmény többnyire földszintes, tetőtér beépítéses, max. földszint + 1 emeletes családi házas lakóházas környezetben kerül beépítésre, ezért a létesítmény több különböző tömegből, döntően egy szintes kialakítású kontúrba ágyazottan csak részlegesen kétszintes megoldású. Ezzel a már meglévõ környezeti beépítés falusias 1 – 2 szintes ill. tetőtér beépítéses épületeihez kíván megfelelően illeszkedni.

A telek Pacsirta utcai oldalán, a földszinten a gépjármű tárolás és a szállítást ill. a közvetlen megközelítést igénylő vagy látogatóforgalommal rendelkező funkciók kerülnek elhelyezésre. Az utcai szárny tetőterében kap helyet az irodai szárny, a személyzeti öltöző blokk ill. a létesítmény mosodája.

A beépítés úgy került megtervezésre, hogy az egyes, különböző igényszintű gondozási egységek ill. a bennük elhelyezésre kerülő, különböző állapotú lakók külön udvarrészt vehessenek igénybe elsődlegesen.

A telek Pacsirta utcához legközelebbi, keleti oldalán a 2 ágyas szobaegységek kerülnek kialakításra. Az utcai, szolgáltatásokat tartalmazó épületrész és a szobaegységek L-alakú épületrésze egy 3 oldalról zárt védett, belső udvart zár körbe, erre az udvarra néznek a földszinten és az emeleti részen elhelyezett szobák.

A telek nyugati, patak menti oldalán kerül telepítésre az apartmanokból álló, önállóbb életvitelre képes lakók egysége. Ez az egység emeltszintű ellátást biztosít, minden lakóegység önálló zuhanyozó helyiséget és konyha egységet is tartalmaz. Ebben az egységben megtarthatják önállóságukat az életvitel tekintetében, mégis jó közérzettel, biztonságban érzik magukat a hasonló korúak társaságában a számukra fontos, a létesítményben elérhető szolgáltatások könnyű elérhetőségével.
Ha a távlatban megépül a patakkal párhuzamosan futó feltáró út, akkor lehetőség nyílik ezeknek az egységeknek a közvetlen megközelítésére is.

Az L-alakú 2 ágyas szobaegységek és a patakkal párhuzamosan telepített apartmanos épületrész között kap helyet a demens bentlakók egysége. Az egység tekintetében fontos szempont az itt elhelyezett lakók akadálymentes és szabad mozgásának biztosítása egy belső udvaron is, azonban biztosítani kell az udvar lezárhatóságát, amely megakadályozza azt, hogy az ellátottak ellenőrizetlenül – speciális állapotuk miatt – elhagyják az intézményt, elkóboroljanak.

A telek délkeleti sarkán van lehetőség gépjárművel a telekre történő behajtásra, a gazdasági forgalom mellett a mentő – tűzoltó vagy kegyeleti okból odaérkező gépjárművek ill. a gépjárművel érkező látogatók is itt közelíthetik meg a telket.

Az épület kialakításának általános elvei
A tervezett létesítmény megjelenése tükrözi a tervezési programban megfogalmazott legfontosabb alapelvet. Olyan épület került megtervezésre, amely a beköltözőknek megteremteni egy új otthon birtokba vételének lehetőségét. Az épület lakóegységei, közösségi helyiségei, kiszolgáló helyiségei olyan rendszert hoznak létre, amelyhez a bentlakók tevékenységei kapcsolódni tudnak. Ahány új lakó, annyi élettörténet, annyi előző életből „hozott” napi rutin. Az új helyiség kapcsolatoknak, tér kialakításoknak és a kültéri tartózkodó és pihenő funkcióknak új, kellemes életteret kell biztosítaniuk mindenki számára.

A létesítmény külső megjelenése egy kertvárosias lakóterületen létrehozott modern, funkciójában és tömegében tagolt épület képét mutatja. A tömeg funkcionális tagolása lehetővé teszi, hogy az egyes épületrészeket, mint külön épületeket szemlélhessük. Ezzel a nagy befogadóképességű, nagy kiterjedésű épületet az oda beköltözők által jobban áttekinthető, kisebb léptékű tömegek soraként lehet értelmezni.

Nemcsak a térszervezés, hanem a hagyományos kultúrában megjelenő motívumkincs is összefügg az identitással. A megjelenő, a városra oly jellemző motívumokból összeállított homlokzati ornamentika tulajdonképpen a kultúra folyamatosságát szimbolizálja.

Az egyes épületrészeket az épületegyüttesen áthaladó, az egységeket felfűző, a személyzet által teljes hosszában járható közlekedő terület köti össze az épületegyüttes belsejében.
Az egységek udvaron történő összekötését egy kelet-nyugat irányú pergolarendszer biztosítja.

A Pacsirta utcai kiszolgáló épületrész (földszint + tetőtér beépítéses, magastetős épülettömeg, amelyet a földszint délnyugati részén lapostetős épületegység zár le)

A telek tájépítészeti, kertészeti kialakítása
A tervezett épületegyüttes épített terei az oda költözők igényeinek maximális figyelembe vételével kerültek megtervezésre. A bentlakók azonban – kertvárosias vagy falusias lakóterületen leélt éveik, korábbi életformájuk miatt – mindenképpen igénylik a lehetőség szerint minél több idő eltöltését a szabadban.

Fontos szempont volt az épület kialakítása esetében is az, hogy minden földszinti szobaegység vagy apartman esetében a közvetlen kertkapcsolat biztosításra kerüljön. Ez a cél megvalósult, minden gondozási egység földszinti szobaegységei közvetlen kijárattal rendelkeznek az adott gondozási egység által használt udvarrészre. A kijáratok előtt WPC burkolat és fa pergola került elhelyezésre, amely biztosítja nagy meleg esetén is az árnyékban üldögélés lehetőségét.

Az udvaron tetővel fedett üldögélő területek kerülnek kialakításra, amely a különböző időjárási körülmények között is kellemes helyszínt biztosít a találkozások vagy a „merengések” számára.

Az egyes nagyobb egységekben élők, egészségügyi és általános állapotuktól függően igény esetén akár saját maguk is vállalkozhatnak a számukra kijelölt, lakóegységükhöz közeli kertrész gondozására.
Megfontolva kell kijelölni a padok, telepített és mobil ülő alkalmatosságok helyét, hogy a különböző egészségi állapotú lakók is megtalálják a saját „helyüket”.