Miskolc, Déryné utca – Dolce Vita Étterem és Panzió átalakítása, bővítése – engedélyezési terv

A helyszín
A Dolce Vita Étterem, Panzió és Pizzéria Miskolc Belvárosában, a Hősök terét a Széchenyi utcával összekötő Déryné sétáló utcában működik. A Déryné u. a Belváros turisztikailag frekventált területe, a Hősök terén ill. a Széchenyi utcán zajló városi rendezvények által érintett terület, ahol hangulatos kiülő terasz területek fogadják az ide látogatókat.

Jelenleg az épület udvari szárnyának tetőterében találhatók a panzió vendégszobái (6 db), a keleti oldali épületrész emelettel történő megemelése, a vendégszobák számának növelése már régóta tervezett. A szomszédos Déryné u. 9. sz. ház magassága és magas tűzfala az emelet ráépítés után egykor esetleg a tetőtér beépítés lehetőségét is megengedné.

Az utcaképbe történő illeszkedés
A Déryné u. 7. épület környezetében sok védett ill. nagyon igényes utcai homlokzatú épület található. A Déryné u. 7. alatti épülettel szomszédos épületek is más-más magassággal, más-más szerkesztési elvek figyelembe vételével ill. más-más funkciók ellátására készültek. Egy ilyen környezetben az átalakítani kívánt épületnek olyan kialakításúnak kell lennie, amely szerkesztésével, tagozat és részletgazdagságával nem versenyez egyik épülettel sem és nem preferálja külön egyik vagy másik kialakítását sem. Az épület megmaradó téglaburkolatú földszintes és vakolt emeleti utcai homlokzatának nagy felületei hídként kötik össze a Déryné u. 5. alatti Kamaraszínház és Játékszín nagy belmagasságú földszintes épülete felé eső szakaszt a Déryné u. 9. alatti helyileg védett Csiszár – Bodnár ház díszes földszint + emeletes utcai homlokzatával kezdődő szakasszal. Az épület nem akar alkalmazkodni a szomszédos épületekhez. Ezt az építészeti hozzáállást, megfogalmazást a tervtanács is elfogadta.

A bővítés, átalakítás programja
A beruházás célja a szálláshely szolgáltató és vendéglátó funkciókkal rendelkező épület bővítése, átalakítása annak érdekében, hogy a felmerülő igények minél teljesebb kielégítésére sor kerülhessen.
A földszint átalakításának programja:
− A jelenlegi pizzázó helyett kávézó helyiség és kávézó bolt kialakítása
− Az eddigi tetőtéri panzió szobák elérését szolgáló húzott karú lépcső átépítése, egyenes karú lépcső megvalósítása
− Az új lépcső közelében kerülnek kialakításra az épület egészének működéséhez szükséges új erősáramú és gyengeáramú központok
− A meglevő étterem helyiség felújítása
− A főzőkonyha működésének célszerűsítése érdekében a konyha és a konyhát kiszolgáló helyiségek elhelyezésének módosítása, a jobb áttekinthetőség ill. kapcsolattartás elérése érdekében irodablokk konyhaüzemhez közelebb eső elhelyezése. A konyhaüzem helyiségei a gazdasági folyosóra felfűzve, a technológiai folyamatokhoz kapcsolódva kerültek megtervezésre. A személyzeti szociális területek rögtön a gazdasági bejárat mellett nyíló folyosóról közelíthetők meg.
− A jelenlegi irodablokk helyett külön bejáratú szobaegység (szoba + fürdő) kialakítása a tulajdonos családtagjai részére

A meglevő tetőtéri beépítés és a bővítésként kialakított emeleti szint által meghatározott második használati szint programja:
− A jelenlegi 6 db tetőtéri szobaegységből álló panzió 10 db szobaegységre történő bővítése – a földszinti étterem keleti fala fölött épített határoló faltól keletre terjedő jelenlegi tetőtér átalakítása, emelet ráépítés készítése. A Déryné utca felől a földszinti kapubejáró fölött az emelet egy szobaegységgel beépítésre kerül
− Az emelet ráépítés nyugati határán szintén árkádos beépítés készül, a szélső szobaegység szobája ill. kis erkélye az árkád felett kerül elhelyezésre
− A nyugati 5 db tetőtéri szobaegység változatlanul, helyén marad, a jelenlegi többi helyiség átalakításra kerül és 5 új szobaegység kerül kialakításra és itt kerülnek elhelyezésre az ezeket kiszolgáló helyiségek is. A 10 db szobaegységből 9 db kétágyas és 1 db egyágyas. A kétágyas szobaegységek közül 1 db akadálymentesen használható szobaként kerül kialakításra , melyhez akadálymentes berendezésekkel ellátott, akadálymentesen használható fürdő kapcsolódik. Akadálymentes szobaként az akadálymentes közlekedést biztosító lifthez legközelebbi szoba kerül kialakításra.