Tokaj, Kopasz-hegyi zárt kabinos felvonó, tájegység kilátó és lombkorona panoráma sétány kialakítása – építészeti előkészítő dokumentáció

„A hely sohasem definiálható, ezért a helynek nincs tudománya, ellenben van költészete, művészete és mítosza. A tájképfestés nem más, mint hódolat a hely géniusza előtt. A kínai és japán kertművészet szuverén helyeket teremt, hegységeket és tavakat, erdőket és réteket, és keleten a helyekben való gyönyörködés éppen olyan magas szenvedély volt, mint a zene hallgatása.“ (Hamvas Béla)

A tervezett Kopasz-hegyi zárt kabinos, hosszúpályás felvonó, a tájegység-kilátó és a lombkorona-panoráma sétány megvalósítását magában foglaló projekt tervezésének célja, hogy olyan egyedi, a nemzetközi kitekintésben is egyedi kínálatú attrakció jöjjön létre, amely a világörökségi területen idénytől, időjárástól csaknem független komplex programokat biztosít. Ez az egyedi kínálatú turisztikai termék biztosítja új célcsoportok bevonását és az eddigieken felül új helyi területek turisztikai hasznosítását.

Tokaj teljes igazgatási területe érintett a kijelölt Tokaji Borvidék Világörökségi Területtel. Az északi rész világörökségi helyszín – magterület -, a déli pedig a védőövezet. A település fejlesztési irányainak kedvező megválasztásánál, a kulturális és természeti örökségi értékek sérelme nélkül, területi egységüket megőrizve, látványuk érvényesülését elősegítve, a környezet minél kisebb átalakításával járó fejlesztések preferálásával a védett környezet tiszteletben tartását kell segíteni.

A Kopasz-hegy Magyarország legmagasabb vulkáni szigethegye, amelynek formájához, tájelemeihez hagyományok, mondák fűződnek. Megjelenése mindig is fokozott figyelmet és különös érzéseket, hangulatot keltett. A hegy lábánál találkozik két folyónk, a Tisza és a Bodrog, ami még különlegesebbé teszi a táj hangulatát. A Tokaj-Bodrogzug területe tájvédelmi körzet, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) felügyeli. A hegy déli oldala fokozottan védett növényállománnyal rendelkezik, van olyan növény, ami a Kárpát-medencében csak itt található.

A projekt épített elemei tekintetében két terv variáció került kidolgozásra. A terv variációk a felvonó indító állomás helyszíne tekintetében különböznek egymástól.

1. helyszín:
A 3,8 hektáros telek Tokaj északi részén, a Fesztivál katlantól közel 1 km-re Bodrogkeresztúr felé fekszik, a kistérségi egészségközpont mellett. A nagyméretű telek keleti része sík, indító állomásnak ideális. Nyugati oldalán egy domb található – Pálkocsi -, amely a fejlesztések során esetleg sport vagy egyéb tevékenységek pl. kalandpark telepítésére is alkalmas lehet.

2. helyszín:
A kb. 1 hektáros telek a tokaji közúti híd túloldalán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén található sík terület. A telken jelenleg a Rakamazi Nagy Morotva Vízi Tanösvény Nagyteknősbéka Ház Látogatóközpont épületegyüttese helyezkedik el.
A már meglevő épületegyüttes felhasználásával, ill. további, a meglevő épített elemekhez szorosan csatlakozó új kiszolgáló épületek létrehozásával lehetne kialakítani az induló állomást és a vele összekapcsolódó kiszolgáló egységet.

A kiválasztott helyszínek nagysága, fekvése alkalmas egy ilyen jellegű funkció fogadására. Mindkét helyszínen lehetőség van egy komplex létesítmény létrehozására, ahol a felvonó épület műszaki és szolgálati területein túl büfé-étterem, kiállítótér, mindenki számára egyaránt használható, kényelmes ellátást igénylő kiszolgáló vizesblokkok kaphatnak helyet és kellő számú parkoló is telepíthető.

Világörökségi területen ill. annak közvetlen környezetében az újonnan épült épített környezeti elemek formavilágának és anyaghasználatának fokozott felülvizsgálata szükseges.

Egy hegy tetejére kerülő kb. 20,0 m átmérőjű, 40-45 m magas kilátó építészeti jel, figyelemfelkeltő építmény, mivel ennyire kitett és látható helyet kap. Az építmény benne van a természetben, de attól egyben élesen el is válik. A kilátó a hegyet nem veszi birtokba, hanem meghagyja azt egyenrangú elemként. A land-art alkotásként értelmezhető kilátó létrehozása kiemelt felelősséggel járó építészeti feladat a világörökségi területen, megfogalmazásától függően adhat hozzá látványban és használatban plusz értéket a Kopasz – hegy jelenlegi állapotához, funkcióihoz.

Az építmény alsó vasbeton szintje fogadja a felvonó színes, zárt kabinjait és helyet ad az egyszerre fenn tartózkodó emberek (max. kb. 2000 ember) – kilátóban, panoráma sétányon – kiszolgálását biztosító területeknek. Sor kerül vendéglátó tér kialakítására, ahol megjelenhetnek Tokaj és környéke jellegzetes ételei ill. Tokaj és környéke híres borászatai is bemutatkozhatnak termékeikkel, erre az induló állomás csarnok tere alkalmas helyszínt biztosít.

A kilátótól induló panoráma sétány kb. 1000 m hosszú, körbefutja a hegy csúcsát és biztonságos kialakítása mellett természetközeli élményeket nyújt a lombkorona magasságában megtapasztalható jelenségekkel kapcsolatban.

A panoráma sétány vonalvezetése változatos, néhol lejtős, néhol hosszabb szakaszon síknak mondható. A keresztmetszete is változatos, néhol gyülekező és kilátó pontok kerülnek kialakításra, ahol akár előadások is megtarthatók.