Miskolc, Avasi izraelita temető turisztikai célú megújítása

Helyszín, a jelenlegi állapot ismertetése
A temető az Avas platójának nyugati – már erősen lejtős – területén helyezkedik el a Hidegsor és a Mendikás dűlő utak találkozási pontjában. A bejárat a keleti oldalon nyílik a kőzúzalékos útról megközelíthetően.
A bejáratnál található a gondnoksági épület, mely két részből áll, a két épület közötti széles, fedett dufarton keresztül lehet bejutni a területre, valamint az épület mellett is van egy bejárat. Egy gépkocsi bejárat található még a Mendikás dűlő út felé a déli oldalon. A temető területét a gyülekezet jó minőségben karbantartja, és csatlakozni kíván a város Avason történő turisztikai fejlesztéséhez, ehhez készült jelen dokumentáció.

Már a 18. század végén temetkeztek a miskolci Avason található izraelita temetőben. A Miskolc-Avasi izraelita temető közel 6 hektáros területen terül el, 24 órás állandó felügyelet alatt áll. Több neves rabbi személyiség síremlékét őrzi a hely, és itt található a B.-A.-Z. megyei holocaust emlékkert is.
A temetőkert északi részén helyezték el a környéken megszűnt izraelita temetők exhumált sírjait és mártír-emlékműveit is.

Tervezési program
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” c. turisztikai projekt keretében a Történelmi Avas területén több fejlesztést indított el, ennek egyik eleme az Avasi Izraelita temető turisztikai célú fejlesztése és egy izraelita emlékhely létrehozása.

A Miskolci Autonom Ortodox Izraelita Hitközség kezelésében levő Avasi Izraelita Temető turisztikai célú megújításának tartalma:

1. A turistafogadás időjárástól független feltételeinek megteremtése, díszburkolatos fogadó felület létrehozása a temető irodaépülete mögötti területen
2. A díszburkolatos fogadó tér felett kihúzható vászon tető kialakítása
3. Emlékfal – életút bemutatása – létrehozása
4. A fogadótér mellett információs táblák, installációk telepítése – hitéleti információk, parcella jelzések, irány jelzések, kiállítótéri, bemutató téri lehetőségek létrehozása
5. Áttetsző mobil tetők (plexi) kialakítása a hitközség által bemutatni kívánt híres emberek (12 db) sírjai felé
6. A temető északnyugati, kiemelt pontján interaktív kilátó pont – emlékhely – tervezése:
A terep természetes, nyugati irányú lejtését kihasználva, a hirtelen meredekké váló terepet mintegy 80 cm-rel még megemelve kerül kialakításra a kilátó – emlékhely – pont.
A földből előtűnő vasúti sínek mutatják az utat a kilátóhoz, mely sínek kiemelkednek a földből, a kilátónál már korlátként funkcionálnak. A kilátóhoz vezető út kavicságyazatban elhelyezett vasúti talpfákból áll. A kilátó pont két elfordított vasbeton szerkezetből áll, melynek egyik háromszöge talpfákkal van burkolva. A korlátként, kapaszkodóként funkcionáló vasúti sín az emelkedésből adódóan, 1,3 m és 0,75 m közötti változó magasságú. A sínt acél rudak tartják.
A temető Avas tetői elhelyezkedéséből és a meredek lejtésből adódóan a kilátó pontról látható a hajdani Vasgyár vasútállomása (a hajdani deportálások indító állomása) és az egész miskolci Belváros.