Miskolc, az egykori avasi Rákóczi kilátótorony visszaépítése – engedélyezési terv

  • Tervezés éve: 2006

Előzmények
Amikor II. Rákóczi Ferenc fejedelem és bujdosótársai hamvait 1906-ban Kassa felé szállítva a szerelvény megállt, a miskolciak különleges módon tisztelegtek a fejedelem emléke előtt. Az Avason, a Horváth-tetőnek nevezett legfelső platón 2-3 hét alatt elkészítettek egy kilátót. A hatalmas, gerendákból összeácsolt kilátó tetejére és oldalára Rákóczi zászlóit, jelvényeit rakták ki, ágyút húztak fel a tetejére, majd fáklyákat gyújtottak. A miskolciak leemelt föveggel és ágyúlövéssel köszöntötték a fejedelem koporsóját.

A gyorsan „összetákolt” kilátót nem tartották alkalmasnak a tartós használatra, ezért nem egészen 1 év múlva lebontották.

Most civil összefogással – „Miskolciak az Avasért” Alapítvány – , vállalkozók és adományozók anyagi támogatásával újra megépítik az Avason a hajdanvolt Rákóczi-kilátót. Az elképzelés már az „Európa kulturális fővárosa 2010” cím elnyeréséért benyújtott őseinek hamvai Kassára érkeztek. A 100 éves jubileumra ugyan nem sikerült valóra váltani a tervet, de a közeljövőben felépül az emlékhelyként is funkcionáló kilátó.

1906-ban a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt egy tisztán ácsolt szerkezetet emeltek. A terv kiindulópontját a korabeli építményről fennmaradt két fotó adta. Külsejében hasonlít majd az új a 100 évvel ezelőttire, de alsó két szint már nem ácsolt szerkezetként épül vissza. A földszinten kávézó és férfi – női mosdók, míg az I. emeleten egy Rákóczi-emlékszoba kerül kialakításra. Az e feletti szintek már ácsolt szerkezetűek, három kilátószint és bástyaszerű mellvéd kerül kialakításra.

Az újraépített kilátótorony helyét Rudolf Mihály építész, a történelmi Avas rekonstrukciójának tervezője jelölte ki, félúton a vasbeton kilátó és az 1956-ban elpusztult kilátó között.

A távlati tervekben szerepel az 1934-ben, Szeghalmy Bálint városi főmérnök tervei alapján felépített kilátó felépítése is, amely 1956-ig a város jelképe volt. Megépülése esetén a három torony különleges együttest alkotna.