Miskolc, B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház – Új központi sterilizáló épület engedélyezési és kiviteli terve

A helyszín
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház területén a Gyermekegészségügyi Központ épületétől délre, a kiépített feltáró út keleti oldalán lévő zöld területen a Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) régebbi és a közelmúltban Rehabilitációs épületeivel szemközti oldalon egy új központi sterilizáló épület kerül megvalósításra.

Az épület kialakítása
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház területén a Gyermekegészségügyi Központ épületétől délre, a kiépített feltáró út keleti oldalán lévő zöld területen a Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) régebbi és a közelmúltban átadott rehabilitációs épületeivel szemközti oldalon egy új központi sterilizáló épület megépítését határozta el a Kórház.

Az új sterilizáló központot építészeti és funkcionális szempontok alapján három zónára lehet felosztani:
Szennyezett zóna: szennyezett anyag átvevő, mosó, fertőtlenítő és kiszolgáló helyiségek
Szürke zóna: karbantartó, csomagoló, szürke oldali sterilizáló rész és kiszolgáló helyiségek
Tiszta zóna: tiszta oldali sterilizáló rész, steril anyag tároló és steril anyag kiadó és kiszolgáló helyiségek

A különböző zónák egymáshoz csak megfelelő zsiliprendszerrel tudnak kapcsolódni, a korszerű sterilizáló berendezések pedig kétoldalú átadós rendszerűek. A használt, szennyezett eszközök, műszerek, anyagok útja nem keresztezheti a megtisztított, becsomagolt, illetve már sterilizált eszközök, műszerek, anyagok útját.

A kialakítandó sterilizáló központban kb. 30 (10 férfi és 20 női) szakdolgozó fog kétműszakos illetve készenléti munkarendben dolgozni.

Homlokzati anyagok, szerkezetek

Nyílászárók:
Homlokzatokon alumínium tok- és szárnyszerkezetű ablakok és ajtók; hőszigetelő üvegezéssel, megadott helyeken betekintésgátló fóliázással valamint biztonsági üvegezéssel.
A csarnoktér meghatározott lapostető felőli részein fénycsapdák biztosítják az álmennyezetbe integrált opál felületekbe a természetes megvilágítást.
Bevilágító sávokban natúr víztiszta üvegtégla sorok beépítése.

A tervezett homlokzaton megjelenő anyagok
Hőszigetelt vakolt felület – törtfehér, halványszürke, világosszürke, sötétszürke, antracitszürke színben
Fekvőkorcos fémlemez fedés / párkány – matt antracitszürke színben
Acél előtető szerkezet – matt antracitszürke színben