Miskolc, Cserhát utca – családi ház

  • Tervezés éve: 2004

Az épület ismertetése
Az épület az előírásoknak – 20%-os beépítettség, 5 m előkert, valamint 6,0 m építménymagasság – megfelelően került megtervezésre. A megépítendő létesítmény – kiterjedése miatt – homlokzata gazdagon tagolt, megtörve ezzel a monotonitást és egyben izgalmas külsőt kölcsönöz kiemelve ezzel az épületet a környezetből.

A földszinten a délkeleti homlokzat főbejáratán keresztül tudunk beközlekedni a házba, melybe belépve azonnal lelepleződik a négyes tagolásnak mivolta, miszerint balra a garázstér található, egyenesen továbbhaladva a lépcsőházon át feljutunk az emeletre, jobbra elindulva pedig előbb a tekintélyes méretű nappali, majd az étkező és konyha következik. Mindkét helyiség nagyméretű ablakai – a nappali döntött felületű függönyfala – biztosítják a környezettel való szimbiózist.

A nappalihoz tartozik a függönyfalat két részre osztó kandalló, mely hideg téli estéken ad otthoni melegséget a bent lakóknak. Szintén eme helyiség tagja egy belső vízesés, egy kicsi sziklakerttel, mely a nappali légteréből omlik alá. Ez az üde csobogás forró nyári napokon csupán jelenlétével frissíti majd szellemiségében az ott élőket.

A lépcső előtt jobbra még találhatunk egy ajtót, ami a dolgozószobába vezet bennünket. Az dolgozószoba esetleges vendégszobai felhasználása indokolttá teszi a hozzá kapcsolódó fürdőszoba jelenlétét.

Az emeleti szint szellemisége már csak a bent lakókat illeti meg. Ide kerültek elhelyezésre a család elkülönülését biztosító helyiségek. A lépcsőt követően jobbra a teljesen elkülönült szülői lakosztály található, saját bejáratú gardróbjával és kényelmes fürdőszobájával.

Mind a hálóból, mind a fürdőből kijárat nyílik egy tekintélyes méretű fedett teraszra, mely szintén a külvilággal való kapcsolatot hivatott biztosítani. Balra indulva a lakótéren keresztül – mely egyben galéria is – jutunk az akár még négy gyermek számára is elegendő térrel rendelkező gyermekszobákba.

A két gyermekszoba osztozik egy kisebb teraszon. A szobákhoz tartozik még egy gardrób és egy nagyméretű fürdőszoba. Érdemes megemlíteni, hogy elhelyezésre került még ezen a szinten egy háztartási helyiség, ahol a gazdasszony kénye kedve szerint moshat, varrhat, vasalhat.

A lapostetőre egy szerviz kijárat biztosít kiutat, a felülvilágítós tetőfeljáróval, melyhez egy beépített hágcsó tartozik.