Miskolc, Sever Hotel**** engedélyezési terve

  • Tervezés éve: 2009

Elõzmények
Építtetõ évekkel ezelõtt megvásárolta a Szentpáli utca és a Régiposta utca saroképületét, amely műemléki védettséget élvezve hosszas huzavona után jelenleg is várja sorsának rendezését. Többféle funkcionális megtöltési lehetőséget követve végül a vendéglátási egység létesítése tűnt a legkézenfekvőbbnek. Miskolcon, mint egy megyei jogú városban, jelenleg is hiánycikk a színvonalas elszállásolás, mint szolgáltatás a különböző, közvetlenül ehhez csatlakozó kiegészítő funkciókkal együtt. Megrendelőnk tehát egy magas színvonalú étterem – szálloda funkciópáros töltetű nívós új épületegyüttes megtervezésével bízta meg Társaságunkat.

A meglévő épület leírása
A Szentpáli utca felől a Régiposta utca mentén egészen a Nagy Imre utca meghosszabbításának kitorkollásáig Építtető a Régiposta utca 18. számától a műemléki ház 22. számú épületéig megvásárolta az érintett ingatlanokat, amiken jelenleg lakóházak és egy étterem helyezkedik el.

Az utca 18. szám 16-ik szám felé eső „nyúlvány” telekrésszel összevonva így egy 1771,00 m2 alapterületű olyan építési telekrész alakult ki, amely a műemléki épület védettségéhez és a jelenleg is folyamatban lévő magas beépítéshez kell igazodjon. E kettős adottsághoz párosult a funkció dipólus mivolta, miszerint a tervezési helyszínen a már említett emelt színvonalú étterem és ****-os szállodaépület elhelyezése és összefésülése a cél.

Az érintett műemléki védettségű pince + földszintes lakóház jelenleg igencsak elhanyagolt és amortizált állapotban áll jelenleg helyén, igencsak megkopottan sugallva a múlt század eleji korszak szellemiségét. Az érintett hatóságokkal hosszas egyeztetéseket követően nyert formát az ezen tervdokumentáció által bemutatott és előterjesztett épületegyüttes terve, amely a műemlék épületet teljes pompájában kívánja újra megjeleníteni annak minden ékével.