Miskolc-Egyetemváros- Felnőttképzési Regionális Központ átalakítása

  • Tervezés éve: 2010

A helyszínt megtekintve és megismerve a tervezett oktatási paramétereket, arra a megállapításra jutottunk, hogy legcélszerűbben a keleti épületrész földszintjén lehet kialakítani a tervezett oktatási laborokat.Megbízónk, mérlegelve a lehetőségeket elfogadta ezt, így megterveztük jelen dokumentációban található kialakítást.

A B3 jelű épület földszintjének, északi oldalának egyes helyiségeiben található funkciók átcsoportosításával felszabadítható, mintegy 250,00 m2. Megszüntethető két csoportszoba, az egyik mozgáskorlátozott mosdó, a dohányzónak kialakított helyiség, a tanári pihenő, a technikusi szoba műhellyel, öltözővel és vizesblokkal. A területen található gázmérő helyiség és kazánház változatlanul marad.

A közlekedő folyosót megtartjuk, mintegy 2/3-ában leválasztjuk egy válaszfallal és ajtóval. A helyiségek belső válaszfalait elbontjuk, alkalmazkodva a homlokzati nyílászárók osztásrendjéhez építjük meg az új válaszfalakat. Jelenleg a helyiségekben álmennyezet található, melyet változatlanul hagyunk, a szükséges mértékben alakítjuk át, illetve javítjuk. A szélfogóban és az öltöző blokkokban 20 cm-el kerül lejjebb az álmennyezet, a szellőzés kivezethetősége miatt.

A terület független megközelítése érdekében az épület keleti sarkán egy új bejáratot alakítunk ki a meglévőhöz hasonlóan, négy acél oszlopon nyugvó, íves fémfedésű tetővel, az oszlopok 2,5×4,5 m tengelytávolsággal épülnek. Automata, kifelé nyíló ajtón keresztül jutunk egy szélfogóba, melynek belső ajtaja szintén kifelé nyílik és automata. Az oktatásban résztvevőknek különnemű öltözőket mosdót és wc helyiséget alakítunk ki közvetlenül a bejárat mellett. A jelenleg takarítószer raktárnak használt helyiségből akadálymentes mosdót alakítunk ki. A gázmérő és kazán helyiség változatlanul marad.

A közlekedőből lehet megközelíteni a rekreációs és a nanotechnológiai laborokat, valamint az ultrahangos diagnosztikai helyiséget. A nanotechnológiai laborból nyílik a képalkotó diagnosztikai helyiség. A helyiségek burkolata sav és lúgálló kőporcelán lapokkal készül, a faltőben íves elemek elhelyezésével. A falazatokra az ajtó szemöldök magasságáig csempe burkolat készül. Minden helyiségbe elhelyezésre kerül egy mosdó. Az új válaszfalak 2×2 réteg gipszkarton lapokból készülnek. A belsőterű helyiségek gépi szellőzéssel lesznek ellátva, a közlekedőből az elszívás a végén, az álmennyezetbe rejtett Az oktató laborokban kis létszámmal fog történni az oktatás 10-15 fővel, az oktatók az épület emeleti tanári szobájában kapnak elhelyezést, így nincs szükség tanári helyiség kialakítására és ezért van a nanotechnológiai laboron az épület felé egy ajtó, mely természetesen zárható lesz.