Miskolc, Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola átalakításának és bővítésének előzetes terve

A korábban elkészült megvalósíthatósági tanulmányterv nyomán az épület átalakításának és bővítésének előzetes, a feltárt állapotokat és feltételeket figyelembe vevő előzetes, engedélyezési terv kidolgozottságú műszaki tervei és látványtervei kerültek kidolgozásra.

Az átalakítások és bővítések az iskolaépület teljes megújulását eredményezik. Az új külső megjelenés, az újonnan létrehozott funkciók és a működésében is megújuló intézmény jelentős pozitív átalakuláson megy keresztül.

Meglevő épületek ill. intézmények átalakításánál, bővítésénél igényként fogalmazódik meg, hogy a létrehozott épületegyüttes legyen újszerű, modern, izgalmas, igényes, megjelenése új „személyiséggel” ruházza fel az épületet.

Az iskola meglevő két épülete sávablakos, kéregpaneles épület. Az épületek megformálása a közeli Avasi lakótelep tömegképzési elveit követi, túlságosan hosszú, hangsúlytalan homlokzatai monoton hatást keltenek. A meglevő oktatási épületek architektúrája megmarad és felújításra kerül, az épületek külső hőszigetelése után új homlokzati vakolást kapnak.

A tervezett átalakítások és bővítések után egy nagyméretű, majdnem kétszer nagyobb alapterületű épületegyüttes jön létre a telken. Az épületegyüttes hatalmas tömegét azonban könnyeddé teszi az új épületrészek plasztikussága. Az épületegyüttes építésének ütemei a tömegképzésben is külön-külön egységet formálnak, amik a nagy épülettömeget több kisebb, önálló megfogalmazású épülettömegre osztják. Az épületegyüttes tömegét az építési ütemek kapcsolódása melletti és a belső helyzetű, hosszabb közlekedő felületek felső megvilágítását szolgáló üvegtető felületek is tagolják.