Miskolc, Kis-Hunyad Irodaház – engedélyezési terv

  • Tervezés éve: 2007

 A cél a megrendelő igénye alapján – a megengedett homlokzatmagassággal és beépítettséggel – valamennyi emeleti szinten irodák, a földszinten eltérő funkció : pl. bank, vendéglátó vagy más kereskedelmi egység kialakítására alkalmas terek kialakítása, illetve a funkcióból adódó feladatok (parkolás) ellátása.

Az épület alaprajzi kialakítását a telek formája, fekvése inspirálta, így alakult ki nyugati főhomlokzattal egy, a kelet-nyugati tengelyre szimmetrikus alaprajz.

Az épület megközelítése egy hívogató, kinyíló virágot formázó nyugati főhomlokzat felől történik : egy kétszintes, galériás előcsarnok fogadja itt a belépőt.

A földszinti alaprajz annyiban tér el a szimmetriától, amennyiben a telek sajátos formáját kihasználva az északi homlokzaton – mélygarázs megközelítésére – gépkocsi behajtót alakítottunk ki. A fel- és lehajtás részére kialakítandó rámpa méreteivel és geometriai követelményeivel kihasít magának egy területet a földszinti alaprajzból, mintegy meghatározva ezzel az egész épület vertikális közlekedését biztosító lépcsőház helyét és alakját.

A főbejáraton belépve tágas, kétszintes előtérbe érkezünk. A bejárattal szemben két szint magas “kőfalon” vízesés folyik lefelé, amely a padozaton kis patakban folytatódik. Az előtérben recepciós pult van elhelyezve, amelyről a jobbra-balra nyíló – bank v. étterem részére kialakított diszponibilis területek, és a lépcsőház forgalmát is figyelemmel lehet kísérni. Ezek diszponibilis terek feltárása – funkció függvényében – közvetlenül az utcáról is feltárhatók.

A lépcsőház az épület szimmetriatengelyében, a hátsó fronthoz húzva van elhelyezve. Maga a lépcsőház füstmentes lépcsőházként van kialakítva, benne menekülésre alkalmas biztonsági lifttel. Ez a biztonsági lift a mélygarázs szintjéről indul, és az ötödik emeletig tart.

A forgalom miatt egy másik lift betervezése is szükséges, ez a lift a lépcsőházzal egy tömegben, de azon kívül lett elhelyezve, két irányba nyíló ajtóval, üvegfalú kabinnal. Ez a látványlift a földszinttől az ötödik emeletig vezet.

Az első emeleten a vízesésfal két oldalán letekintő galériát képeztünk üvegkorlát lehatárolással, továbbá a födémnyílás mellett kialakuló irodaterületek határoló fala üvegfalként kerül kialakításra, azokból is letekintési lehetőséget adva az előtérre. Az üvegfal mellett, a födémnyílás peremén növények beültetésére kialakított sávot képeztünk.

A közlekedő galériáról jobbra-balra nyílnak a diszponibilis irodaterek.

A lépcsőház két oldalán van elhelyezve az a kiszolgáló vizes-blokk, amely minden szinten azonosan ismétlődik. Itt van kialakítva a férfi-női és mozgássérült WC-csoport, teakonyha, takarítószer-tároló, (napi) szemétgyűjtő, elektromos kapcsoló szekrény. Ezen blokkon belül képeztük ki a függőleges gépészeti vezetékek, szellőzőcsövek részére a minden szinten átmenő aknákat.

Ez a kiszolgáló blokk – szintenként – az egész szint ellátása méretezett, de bővítésére lehetőség van az irodák tere felől is.

Az épület tagolása mind alaprajzi értelemben, mind a homlokzatok tekintetében két-két szintenként lépcsőzik. A kétszintes előtér , a masszív, kétszintes lábak mögé visszahúzott főhomlokzati sík a földszintet és az első emeletet kapcsolja egy egységbe, itt az épület teljes alapterülete beépítésre kerül.