Miskolc, Szent István tér rendezése – országos ötletpályázat

  • Tervezés éve: 2008

A tér és környezetének kialakítása
Az újonnan kialakításra kerülő teret úgy kell kialakítani, hogy önmagában is a város emblematikus helyévé váljon. A térnek több funkciót kell betöltenie egyidejűleg. A díszítő, reprezentáló és pihenő funkciókkal megteremthető a város központi jelentőségű területének élettel teli, valódi agoraként működtetése.

A terület megfelelő rendezése érdekében a tervezett legfőbb intézkedések a következők:

  1. A kialakítandó főtér területének jelenlegi területfelhasználása teljesen átalakításra kerül annak érdekében, hogy az ott kialakítandó funkciók minél teljesebb egységben kerülhessenek kialakításra. A terület jelentős részét jelenleg a közlekedési és parkoló területek foglalják el. A tér egyéb, új funkcióinak kialakítása érdekében arra kell törekedni, hogy a gépjármű forgalom és a parkolás létesítményei minél kevesebb helyet foglaljanak el a kialakítandó tér területéből, így ezek térszint alatti megoldását javasoljuk. Térszinten, a tér szélein a vegyes forgalomra is alkalmasan kialakított sávokban csak a célforgalom ill. a megkülönböztetett járművek közlekedése elképzelhető.

  2. A Szinva patak eddig zárt szelvényben futó több szakasza kibontásra kerül, ami lehetővé teszi a Szinva-terasz építésével megkezdett folyamat további folytatását, ami során a Szinva a kialakított közterületek aktív részévé válhat.