Miskolc, Szilágyi Dezső utca – családi ház

  • Tervezés éve: 2004

Előzmények
Megbízók kertes családi házat kerestek és vásároltak a Miskolc, Szilágyi D. u. 37. sz. alatt. Az épület jelenlegi kialakítása, elrendezése nem biztosítja az életvitelüknek megfelelő tereket, ezért az épület átalakítása mellett döntöttek. A tervezési feladat az átalakítási munkák engedélyezési terveinek elkészítése.

Alaprajzi elrendezés
A földszinti szélfogón keresztül jutunk be a közlekedőbe, ide nyílnak a szobák, fürdőszoba, konyha, WC helyiség. A közlekedő keleti végén jutunk fedett teraszra, innen nyílik egy kis tároló, valamint itt tudunk kijutni az udvarra. Az udvarról közvetlenül az épület mellett van két gépkocsi beállás. Szintén az udvarról jutunk a mosó, szárító helyiségbe és innen a ruhatárolóba. A pincerészt a gépkocsi tárolóból tudjunk megközelíteni.

Tervezett elrendezés
Átalakítás, bővítés után az épület háromszintes (pince, földszint, emelet) részben lapostetős, részben alacsony hajlású magastetővel fedett.

Az épületbe az udvari (keleti) oldalra tervezett fedett, nyitott teraszról jutunk be a szélfogón keresztül. A közlekedőből indul, illetve érkezik a szinteket összekötő lépcső, valamint ebből a térből közelíthetők meg a földszinti helyiségek az egy légterű nappali és az étkező konyha. A nappali térből nyílik a dolgozó szoba. A közlekedőre kapcsolódik egy mosdó-zuhanyzó, WC, kamra, a „kondi” szobán keresztül biztosított a gépkocsi tároló megközelítése.

A pinceszinten lett elhelyezve a gázüzemű kazán és a mosókonyha, közös légtérrel a tárolóval a természetes megvilágítást „ACO” típusú angolaknán keresztül biztosítjuk.

Az emeleti szinten kaptak elhelyezést a háló és gyerek szobák. A szülői hálószobából nyílik egy gardrób és egy zuhanyzó. A közlekedőből juthatunk a két gyerekszobába, innen léphetünk ki a teraszokra. A vendégszoba az utcai oldalon lett elhelyezve. Szintén a közlekedőből nyílik a fiú és leány zuhanyzó és a lapostetőre való feljutást nyitható polikarbonát betétes kibúvó nyíláson keresztül oldottuk meg.

Tető lapos, illetve a szülői háló és az ikerfiúk szobája felett alacsony hajlásszögű különálló horganylemezzel fedett magastetős rész.